Alexandra Kolínská Správy

Výborný nápad: Prebytočné vianočné darčeky môžete vymeniť na povianočnej burze

Mestská časť Staré Mesto sa rozhodla zorganizovať pre nespokojných obdarovaných takzvanú Povianočnú výmenu darčekov. V prípade, že nie ste s darčekom spokojní, alebo by ste ho chceli vymeniť, môžete prísť na prvú tohtoročnú burzu.

Ilustračný obrázok k článku Výborný nápad: Prebytočné vianočné darčeky môžete vymeniť na povianočnej burze
Zdroj: TASR

Prvú burzu Komunitnej zóny – Staré Mesto, ktorej témou je Povianočná výmena darčekov, pripravil iniciátor projektu, zástupca starostu mestskej časti Košice – Staré Mesto Rastislav Trnka.

Ako sám hovorí, ľuďom je ľúto zbaviť sa darčekov, ktoré nepotrebujú. „Môžu však nimi potešiť iného a zároveň si sami spraviť radosť inými vecami. A to všetko bez peňazí. Komunitná zóna – Staré Mesto si dala za cieľ postupne vytvoriť komunitu ľudí, ktorí sú ochotní pomôcť a podeliť sa poskytnutím materiálnych vecí iným bez toho, že by za ne dostali peniaze. Tovar jednoducho ponúknu na výmenu za iný,“ objasnil myšlienku akcie.

Doplnil, že organizovanie výmenných búrz prináša so sebou viaceré výhody, pretože v rámci burzy môžu občania výhodne získať to, čo potrebujú. Na oplátku zase takto môžu pri minimálnom úsilí pomôcť niekomu inému. „Všetci zúčastnení zapojením sa do projektu podporia rozvoj lokálnych komunít a spolupatričnosť v nich, zlepšia život znevýhodneným a ohrozeným skupinám občanov, ktorí ušetrené prostriedky využijú na potrebnejšie veci a v neposlednom rade potešia i seba, alebo svojich blízkych získaním zaujímavých vecí, či darčekov,“ dodal Trnka. Burza so sebou prináša aj znižovanie spotreby a zmierňovanie plytvania vyčerpateľnými zdrojmi surovín na Zemi, čo prispieva k ochrane životného prostredia.

„Veríme, že povianočná burza je dobrou témou, ako v Starom Meste naštartovať fungovanie Komunitnej zóny a jej aktivít. Každý, kto doma potrebuje uvoľniť miesto vianočným darčekom, alebo by ich rád vymenil za niečo iné, je srdečne vítaný. Darčeky, ktoré by pod stromčekom možno ostali zabudnuté po celý rok, môžu potešiť či dokonca pomôcť niekomu inému,“ uzavrel.

Povianočná výmena darčekov sa uskutoční v piatok 16. januára v Radničnej sále Miestneho úradu mestskej časti Košice – Staré Mesto na Hviezdoslavovej ulici v čase od 14.00 h do 19.00 h.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM