Lenka Fedorová Kultúra

Východoslovenská galéria v Košiciach: Výstava najlepších diel mladých autorov za posledných 10 rokov

Milujete umenie? Potom ste na správnom mieste. Prinášame vám informácie o jedinečnej výstave diel mladých umelcov v Košiciach.

Ilustračný obrázok k článku Východoslovenská galéria v Košiciach: Výstava najlepších diel mladých autorov za posledných 10 rokov
Zdroj: TASR

Východoslovenská galéria v Košiciach prináša výber najlepších diel mladých autorov súťaže Nadácie VÚB Maľba za ostatných desať rokov. Výstava obsahuje prierez tým najlepším z maliarskej tvorby mladej generácie slovenských výtvarníkov za poslednú dekádu, ktorí získali najvyššie uznanie poroty z medzinárodného tímu odborníkov na umenie.

„Tí najnovší z roku 2015 sú v podstate ešte študentmi na fakulte umení. Napríklad Maroš Kontroš, ktorý študuje na Fakulte umení v Košiciach. Máme tu aj zástupcov takzvanej bratislavskej školy, respektíve absolventov Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, ako je napríklad Andrej Dúbravský, Katarína Janečková, alebo Lucia Tallová. Z východu je tým najznámejším asi Ján Vasilko. Bol jeden z mála, ktorý sa v tejto súťaží umiestnil v prvej trojke dvakrát,“ uviedol kurátor Východoslovenskej galérie Michal Štofa.Autori zvolili väčšinou maľbu na plátne.

„Máme tu aj kombinovanú techniku. Možno zvláštnu, ale určite tradičnú. Autorská dvojica Jarmila Mitríková a Dávid Demjanovič používajú takzvanú pyrografiu, teda vypaľovanie do drevených dosiek. Celú kresbu, štruktúru obrazu vypália do dosky a tak vzniká veľmi zaujímavý efekt odvolávajúci sa na tradície, ktoré tematicky spracúvajú,“ uviedol Štofa.

Autori sa počas desiatich rokov sústredili v najväčšej miere na mapovanie priestoru alebo mestskú a vidiecku krajinu. „Veľmi častý námet je aj ľudské telo alebo figúra, rôznym spôsobom podané figurálne námety alebo spracúvané ľudské telo, jeho dôležitosť, sexualita a podobne,“ uzavrel kurátor múzea.

Výstavu si vo výstavnej sieni Východoslovenskej galérie v Košiciach môžete pozrieť do 28. februára. Vstup je voľný.

Môže vás zaujímať:

Tip do kina: Silný, autentický a akčný film Michaela Baya na filmových plátnach

Košická knižnica s originálnym nápadom: TOTO určite poteší každého čitateľa

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM