Lenka Fedorová Kultúra

Východoslovenské múzeum s jedinečnou výstavou: Ručne robený porcelán, aký má aj princ William!

Ak ste sa stále nerozhodli ako stráviť víkend, prečítajte si o unikátnej výstave prezentujúcej ručný porcelán, aký vlastní aj samotný princ William. Výrobňa v Herene funguje už neuveriteľných 190 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Východoslovenské múzeum s jedinečnou výstavou: Ručne robený porcelán, aký má aj princ William!
Zdroj: TASR

Východoslovenské múzeum (VSM) v Košiciach prichádza s jedinečnou výstavou, ktorá predstavuje ručne robené výtvory porcelánovej manufaktúry v Maďarskom Herende

Na výstave aj misa s maľbou VSM

Výstava prinesie pre návštevníkov tematický výber skvostov ovplyvnených maďarskou, európskou a ďalekovýchodnou kultúrou. Okrem iného láka pozornosť návštevníkov aj ozdobná misa špeciálne vytvorená pre túto výstavu, na ktorej je detailne namaľovaná budova VSM na Námestí Maratónu mieru.

„Výstava Herend – poklady z porcelánu predstavuje celú škálu výrobkov, napríklad je tu porcelán vytvorený pre britskú kráľovnú Viktóriu, ktorý si objednala na svetovej výstave v Londýne v roku 1851. Ten vzor je dodnes vyrábaný a volá sa Viktória. Okrem porcelánového riadu a vázičiek tu máme aj rôzne sošky a veci, vytvorené ľudom pre radosť,“ uviedla lektorka Katarína Ščerbanovská.

Súpravu z Herendu má aj princ William

Už 190 rokov fungujúca výrobňa v Herende je v súčasnosti so 750 zamestnancami najväčšou porcelánovou manufaktúrou na svete, sieť jej odberateľov zahŕňa takmer 60 krajín sveta. Do dnešného dňa sa v nej vyrába porcelán ručným, remeselným spôsobom.

Porcelánovú súpravu z Herendu má aj britský princ William s manželkou Kate, ktorým ju Maďarsko venovalo ako svadobný dar v roku 2011. Výstava potrvá do 2. októbra 2016.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM