Zuzana Vajayová Kultúra

Východoslovenskú galériu ovládne francúzska moderna

Výstavu Francúzska klasická moderna zo zbierky súkromného zberateľa Ivana Markoviča pripravila Východoslovenská galéria (VSG) v termíne 14. apríla až 29. mája.

Ako pre TASR uviedla PR manažérka výstavy Miloslava Hriadeľová, vernisáž výstavy bude vyvrcholením Dní francúzskej kultúry. Kurátorsky výstavu pripravila Zsófia Kiss Szeman z Galérie mesta Bratislava

„Už podtitul výstavy Malé diela veľkých majstrov naznačuje, že ide zväčša o práce na papieri, kresby grafiku a akvarel. Všetky pochádzajú zo zbierky Slováka žijúceho v Rakúsku Ivana Markoviča, ktorý najskôr získaval finančne dostupné obrazy a v tom čase sa zamiloval do maliarov prelomu 19. a 20. storočia, ktorí maľovali čistými expresívnymi farbami – túto skupinu po parížskej výstave v roku 1905 nazvali kritici fauvistami,“ dodala Hriadeľová. Markovič sa rozhodol vytvoriť kompletnú zbierku fauvistov – od každého umelca získať jedno dielo. A podarilo sa mu získať všetkých 13 predstaviteľov, ktorých môžu návštevníci teraz vidieť vo VSG Košice.

Táto výstava zapadá do série podujatí v rámci projektu EHMK 2013, spojených s výtvarným fenoménom košickej avantgardy. „Návštevníci majú jedinečnú príležitosť vidieť zblízka ukážku z diela najkľúčovejších predstaviteľov fauvizmu , ako sú Henry Matisse, Georges Braque, Marc Chagall, André Derain, alebo Raoul Dufy, okrem toho sú v kolekcii zberateľa aj práce Auguste Renoira, Maurice de Vlamincka, Suzanne Valadon a ďalších významných autorov – dovedna je ich 31,“ doplnila Hriadeľová.

Zaujímavé budú aj sprievodné podujatia výstavy. Galéria sa až do konca trvania výstavy premení na miesto kde vládne kreatívny duch francúzskych modernistov. „V čase hokejových majstrovstiev ponúkne atraktívny program. Dokonca aj možnosť vychutnať si modernu na kolieskových korčuliach a to po celý čas trvania šampionátu. To znamená, že môžete expozíciu prekorčuľovať buď na vlastných korčuliach, alebo budú k dispozícii na požičanie,“ podotkla na záver Hriadeľová.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM