Rôzne

Vynález, aký nikde inde na svete nenájdete: Partia Košičanov vymyslela automat na pečivo

Prekážalo aj vám, keď si niekto v potravinách vyberal pečivo holými rukami? Tak tomu môže byť po novom koniec. Nehygienickému obchytkávaniu pekárenských výrobkov má zamedziť jedinečný automat, ktorý vznikol v Košiciach.

Ilustračný obrázok k článku Vynález, aký nikde inde na svete nenájdete: Partia Košičanov vymyslela automat na pečivo
Zdroj: TASR

Zariadenie na dávkovanie pečiva sa pravdepodobne čoskoro objaví v slovenských supermarketoch. „Doteraz žiadne podobné zariadenie neexistovalo. Ľudia chytali pečivo rukami, čo bolo nehygienické a aj protizákonné,“ uviedol Marek Vician, prokurista spoločnosti Patent Pending, z Košíc, ktorá zariadenie vyvinula a aj naň získala patent. Podľa Viciana ide o systém, aký nemá zatiaľ obdobu nikde vo svete.

„Zariadenie sme vyvíjali štyri roky s tým, že celý výskum, technologický vývoj aj výroba sa museli uskutočňovať v utajení, aby sme sa nedočkali toho, že nám niekto náš nápad ukradne,“ dodal Vician. Ako ďalej doplnil, vychádzali z toho, že zákon hovorí, že predajca je povinný zabezpečiť predaj nebaleného pečiva prostredníctvom technických zariadení. „Žiadne technické zariadenie sme však v obchodoch nezaregistrovali, preto sme sa rozhodli vyrobiť ho sami,“ povedal.

Dávkovač pečiva funguje podobne ako napríklad automaty na nápoje. Zákazník si vyberie druh pečiva, počet, stlačí príslušné tlačidlo a do vrecúška mu prístroj vydá tovar a tiež čiarový kód pre pokladnicu. „Hlavnou výhodou zariadenia je, že zabráni priamemu kontaktu zákazníka s pečivom pred a počas predaja,“ objasnil ďalej Vician s tým, že automat ušetrí aj veľa predajnej plochy, pretože jeho pôdorys je menší ako plocha s predajnými košmi na pečivo, ktoré sa používajú teraz.

Košičania majú svoj patent chránený nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike, Rakúsku, Maďarsku, Rusku, Ukrajine, Nemecku, Poľsku, taktiež vo Svetovej organizácii duševného vlastníctva v Európskom patentovom úrade.

Jedinečný automat na pečivo: Koniec nehygienickému nákupu
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM