Lenka Fedorová Správy

Výnimočné chvíle v košickej zoo: Špagetka je slovenským unikátom!

Košická zoo pravidelne láka návštevníkov rôznymi novinkami. Tentokrát sa im podarilo to, čo nikde inde na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Výnimočné chvíle v košickej zoo: Špagetka je slovenským unikátom!
Zdroj: ZOO Košice

Košická zoologická záhrada sa teší skvelému úspechu. Prvý raz v histórii ZOO sa v nej podarilo úspešne rozmnožiť žeriava stepného, ktorý je najmenším druhom žeriava. Zoo o tom informovala na svojom webe.

,,Dve samice a samec k nám prišli v roku 2013. Samice pochádzajú zo Zooparku Chomutov a samec je zo ZOO Cartiglia v Taliansku. V predchádzajúcich rokoch sme zaznamenali niekoľko pokusov o hniezdenie, ktoré však neboli úspešné. Preto sme sa v tomto roku rozhodli vajcia umelo inkubovať v liahni," informuje zoo.

Ako ďalej uviedla, jedno vajce nebolo oplodnené, avšak z druhého sa po tridsiatich dňoch vyliahlo kuriatko žeriava. Chovateľská práca sa tak iba začala.

Košická zoo je jediná na Slovensku, ktorá tieto vzácne bažanty chová. Najbližšie ich možno nájsť až v Prahe a Ostrave, odkiaľ prišli aj do Košíc. ,,Podľa dostupných zdrojov chová bažanty Wallichové len dvadsať inštitúcií na svete," uviedla zoo.

Chovateľom z úseku vtákov sa tak podarili dva prvoodchovy. Je to žeriav, ktorého familiárne nazývajú Špagetka a bažanty Wallichové, ktoré sú v prírode ohrozené vyhynutím.

Mláďa žeriava v košickej zoo
2
Galéria
Zdroj: ZOO Košice

Chov osamoteného jedinca je podľa zoo problematický, pretože v prírode rodičia ponúkajú mláďatám potravu. Pri umelom odchove tak potrebuje stimuláciu, ktorú chovatelia našli v podobe bažantov Wallichových. Nakoľko sa vyliahli v rovnakom čase, vytvorili tak spoločnú skupinu.

,,Postupne sa osamostatnili a v „zmiešanej rodine“ zostali napokon tri bažanty a ich veľký brat – žeriav," informuje zoo na záver.

Foto: ZOO Košice

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM