Webnoviny - Rôzne

Výnosy košického U. S. Steelu vlani stúpli o vyše 39 %

Jeden z ťahúňov slovenského hospodárstva, košická oceliareň U. S. Steel, sa svojim výkonom približuje k predkrízovým úrovniam.

Odzrkadľuje sa to aj na hospodárení spoločnosti, ktorá po 40-percentnom prepade celkových výnosov v krízovom roku 2009 na bezmála 1,9 mld. eur, zaznamenala vlani opätovný nárast výnosov o vyše 39 % na 2,621 mld. eur. Prevádzkový zisk U. S. Steel Košice, s.r.o. tak medziročne stúpol o vyše 110 mil. eur na 133 mil. eur a čistý zisk oproti roku 2009 vzrástol o 82 mil. eur na 96 mil. eur.

„Na finančný výsledok za rok 2010 malo pozitívny dopad vyššie využitie kapacít spôsobené zotavovaním sa z globálnej finančnej a ekonomickej krízy. Naopak, negatívny dopad mal významný nárast cien surovín,“ konštatuje sa vo výročnej správe košických oceliarní. Výroba v U. S. Steel Košice pritom stúpla o z 3 mil. ton surového železa v roku 2009 na minuloročných 3,6 mil. ton. Podobne rástla aj produkcia ocele v brámach z 3,5 mil. ton v roku 2009 na vlaňajších 4,3 mil. ton. V košických oceliarňach sa v minulom roku preinvestovalo 105 mil. eur.

V roku 2011 košický U. S. Steel očakáva mierne rastúci dopyt a ďalšie zlepšovanie ekonomického prostredia, ktorého stabilita je však otázna. "Očakávame, že zlepšujúca sa klíma v biznise a v ekonomike povedie k vyššiemu využitiu výrobných kapacít našej spoločnosti. Priaznivý vplyv rastúceho objemu predaja a cien však bude s vysokou pravdepodobnosťou čiastočne ovplyvnený zvyšujúcimi sa nákladmi na vstupné suroviny,“ uvádza spoločnosť.

Železiarne v Košiciach boli vybudované v 60-tych rokoch minulého storočia. Pôvodné Východoslovenské železiarne sa od roku 2000 stali súčasťou nadnárodnej spoločnosti United States Steel Corporation (U. S. Steel), s ktorou mali od roku 1998 vytvorený spoločný podnik na výrobu oceľových obalových materiálov. U. S. Steel má na americkom kontinente viac ako storočnú tradíciu a v Európe okrem Slovenska prevádzkuje aj zariadenia v Srbsku. V súčasnosti sa výroba v košickej hutníckej fabrike orientuje najmä na produkty s vyššou pridanou hodnotou pre automobilový, obalový, elektrotechnický, spotrebný a stavebný priemysel. U. S. Steel Košice evidovali ku koncu minulého roka základné imanie na úrovni 839,4 mil. eur a jediným spoločníkom bola U. S. Steel Global Holdings I B.V. so sídlom v Holandsku, ktorá je súčasťou nadnárodného koncernu U. S. Steel. V košickom závode v minulom roku pracovalo v priemere 11 129 zamestnan­cov, čo znamenalo pokles z 11 465 ľudí v roku 2009.

Ilustračné foto: SITA/Ivan Fleischer (WEBNOVINY)

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM