Zuzana Vajayová Rôzne

Vysokoškoláci sa vracajú na internáty,väčšine sa začína akademický rok

Väčšine vysokoškolákov sa začína tento týždeň nový akademický rok.

Prednáškové sály sa v najbližších dňoch začnú zapĺňať na Univerzite Komenského (UK), Slovenskej technickej univerzite (STU) a Ekonomickej univerzite (EU) v Bratislave, Prešovskej univerzite (PU), Katolíckej univerzite (KU) v Ružomberku a ďalších vysokých školách. Študenti sa na svojich alma mater môžu tešiť na vynovené priestory, projekty či nové učebné odbory.

EU, ktorá v novom akademickom roku privíta 2150 prvákov bakalárskeho stupňa, prichystala pre študentov nové počítačové učebne a čiastočne vymenila okná v učebniach budovy V1. „Pre študentov EU v Bratislave pripravila univerzita na tento rok prvý ročník veľtrhu práce a kariérneho poradenstva Kariérna cesta, ktorý bude organizovaný v dňoch 18.-19. októbra,“ avizovala Lucia Gunišová z Centra komunikácie a vzťahov s verejnosťou EU.

Žilinská univerzita (ŽU) obnovila vybavenie ubytovacích zariadení Veľký diel v rozsahu 480 ubytovacích miest a tiež zväčšila ponuku vydávaných jedál pre študentov na deväť. „Najvýraznejšou zmenou v areáli ŽU Veľký diel je sprevádzkovanie parkoviska s kapacitou 800 parkovacích miest s nulovým, resp. symbolickým spoplatnením parkovacieho miesta,“ povedal pre TASR prorektor pre vzdelávanie ŽU Milan Trunkvalter.

Zrekonštruovanú jedáleň, ktorú môže využívať aj verejnosť, otvorila začiatkom septembra STU.

KU momentálne investuje osem miliónov eur do novej knižnice, kde chce vytvoriť archívne priestory pre vyše 470.000 kníh.

Viaceré univerzity začínajú vyučovať nové učebné odbory. „Pedagogická fakulta (PF) KU bude vzdelávať v troch nových bakalárskych študijných programoch, sú to pedagogika, liečebná pedagogika a učiteľstvo talianskeho jazyka a literatúry v kombinácii,“ priblížil hovorca KU Vladimír Buzna. Na Filozofickej fakulte (FF) KU budú môcť v novom roku absolventi bakalárskeho stupňa získať zo psychológie magisterský titul.

Novinkou na Univerzite Komenského je odbor fínsky jazyk a kultúra v kombinácii so študijným odborom prekladateľstvo a tlmočníctvo na FF, ďalej liečebná pedagogika v magisterskom stupni na PF či pôrodná asistencia na Jesseniovej lekárskej fakulte v Martine.

Záujem o štúdium vzrástol počas prijímacieho konania pre akademický rok 2011/2012 napríklad v informatických odboroch, žiadaná bola aj farmácia. „Výrazný záujem o štúdium sa prejavil na Fakulte informatiky a informačných technológií, kde vzrástol počet študentov až o 31 percent,“ uviedla Zuzana Mokošová z útvaru práce s verejnosťou STU. Viac študentov ako vlani chcelo študovať farmáciu na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach. Naopak, menej prihlášok od študentov zaznamenali školy najmä v externých programoch, čo pripisujú jeho celkovému spoplatneniu.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM