Marcel Mojžiš Správy

Vysťahovanie Rómov z Nižných Kapustníkov. Ombudsmanka: Mesto zvolilo najradikálnejšie riešenie!

Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová zaslala košickému magistrátu list, v ktorom konštatuje, že mesto nemalo pri minuloročnom vysťahovaní Rómov z osady v Nižných Kapustníkoch právnu oporu v Ústave SR, ani v Dohovore o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

Ilustračný obrázok k článku Vysťahovanie Rómov z Nižných Kapustníkov. Ombudsmanka: Mesto zvolilo najradikálnejšie riešenie!
Zdroj: Webnoviny.sk

Na búranie upozornilo ombudsmanku Európske centrum pre práva Rómov

Dubovcovej sa nepáči aj búranie ich obydlí, no podľa jej šetrenia, nemôže momentálne mestu nariadiť konkrétne opatrenia týkajúce sa bývalých obyvateľov osady. Podnet proti týmto krokom magistrátu podalo verejnej ochrankyni Európske centrum pre práva Rómov (ERRC) so sídlom v Budapešti, ktoré tvrdí, že tento postup nebol v súlade s vnútroštátnym právnym poriadkom, ani s medzinárodnými zmluvami. Trápi ich aj ďalší osud vysťahovaných Ró­mov.

„Preskúmaním podania podávateľa som dospela k záveru, že vysťahovaním obyvateľov osady v Nižných Kapustníkoch a odstránením obydlí v tejto osade mesto Košice bez právneho základu zasiahlo do základného práva na nedotknuteľnosť obydlia podľa čl. 21 Ústavy Slovenskej republiky a práva na rešpektovanie obydlia podľa ustanovenia čl. 8 Dohovoru," uvádza v liste Dubovcová.

Katastrofálne životné podmienky v osade

Osadu v lokalite Nižné Kapustníky založili pred desiatimi rokmi a jej obyvatelia sa často premiestňovali po celom území Košíc. Podľa mesta Košice, na tomto mieste žili bezdomovci, hľadané osoby a migrujúce rodiny. V roku 2012 navštívili osadu sociálni pracovníci, ktorí vykonali sčítanie detí a dospelých v nej žijúcich. Informácie zaslali úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. K 10. októbru minulého roka žilo v osade 156 ľudí, z toho 63 detí. Dňa 26. októbra vyzvali úrady obyvateľov osady, aby ju opustili, pretože môže byť ohrozený ich život a zdravie. Táto výzva nebola zdokumentovaná písomne, ani inou formou, preto nie je možné preskúmať jej obsah, píše ombudsmanka.

Mesto Košice uviedlo vo svojej správe pre verejnú ochrankyňu práv, že k zbúraniu osady pristúpilo po vyhodnotení všetkých rizík a ohrození vyplývajúcich zo stanovísk košického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva, Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach a Oblastného riaditeľstva Železníc Slovenskej republiky v Košiciach.

Medzi hlavné dôvody na vysťahovanie patril aj fakt, že obydlia mali Rómovia postavené z ľahko horľavých materiálov a väčšina z nich svoje domy vykurovala cez otvorený oheň. Zdravotníci zase upozornili na masívny výskyt zdraviu nebezpečných čiernych skládok odpadu, ktoré bolo potrebné čo najskôr zlikvidovať. Železničiari poukázali na fakt, že pri trati sa často pohybovali neoprávnené osoby, čo ohrozovalo bezpečnosť premávky a aj ich samotných. Obvodný úrad životného prostredia zase tvrdil, že obyvatelia lokalít pod Metrom, Mašličkove aj v Nižných Kapustníkoch nakladajú s odpadmi v rozpore so zákonom.

Košice dlhodobo neriešili vzniknutú situáciu

Spomenuté zdravotné, bezpečnostné a environmentálne riziká by podľa ombudsmanky predstavovali legitímne dôvody zásahu do práv dotknutých osadníkov, ak by sa dodržali princípy legality a proporcionality. Dubovcová si myslí, že vzhľadom na riziká ktoré sa v bývalej osade vyskytovali by nebolo dobré, aby sa veci vrátili do pôvodného stavu a preto mestu odporúča, aby prijali opatrenia, aby sa v budúcnosti podobná situácia už neopakovala.

Pomery v osade nevznikli náhle, mesto existenciu osady nepriamo tolerovalo dlhé obdobie, píše ombudsmanka s tým, že „napokon v októbri 2012 pristúpilo z môjho pohľadu k najradikálnej­šiemu riešeniu – likvidácii osady. Takýto postup nepovažujem za správny“. Mesto Dubovcová žiada, aby ju o prijatých opatreniach písomne informovali.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM