Lukáš Zavacký Kultúra

Výstava v Košiciach zameraná na Francúzsko: Parížsky nočný život spoza opony

Grafickú tvorbu slávneho francúzskeho maliara Edgara Degasa približuje výstava, ktorú sprístupnili vo Východoslovenskej galérii (VSG) v Košiciach.

Ilustračný obrázok k článku Výstava v Košiciach zameraná na Francúzsko: Parížsky nočný život spoza opony
Zdroj: TASR

Spolu 44 adjustovaných prác rovnakých formátov vytvorených technikou heliogravúry je zo série La Famille Cardinal z rokov 1877 – 1878. „V podstate ide o knižné ilustrácie vytvorené pre rovnomenné knižné dielo Degasovho priateľa Ludovica Halévyho, hudobného skladateľa a spisovateľa,“ uviedol Miroslav Kleban z VSG.

Výstava pod názvom Edgar Degas – Holá pravda je prístupná do 30. novembra. Projekt sa realizuje v spolupráci so spoločnosťou Art Expo International, výtvory pochádzajú zo súkromnej zbierky.

E. Degas bol jedným z najvýznamnejších maliarov, karikaturistov a grafikov 19. storočia a zapísal sa aj ako inovatívny sochár a fotograf. Osobitne známym sa stal ako iniciátor impresionistických výstav. La Famille Cardinal je jednozväzkové knižné satirické dielo, ktoré ponúka zaujímavý pohľad na dobovú francúzsku spoločnosť a parížsky nočný život spoza opony.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM