Správy Samospráva

Výstavba novej Košickej futbalovej arény odštartovala: Kedy má byť hotová?

V Košiciach vyrastie nová futbalová aréna, spĺňajúca kritériá Európskej futbalovej asociácie UEFA. Prvé práce už začali.

Ilustračný obrázok k článku Výstavba novej Košickej futbalovej arény odštartovala: Kedy má byť hotová?
Zdroj: Dnes24.sk

V Košiciach začali s prácami na výstavbe novej futbalovej arény. V utorok (30.5.) predpoludním si zhotoviteľ stavby, Inžinierske stavby, a. s., Košice, s ktorým koncom mája Košická futbalová aréna, a. s., uzatvorila zmluvu o dielo ako výsledok verejného obstarávania, prevzal stavenisko.

Nový štadión o pol roka

Príprava územia bude stáť takmer 395 000 eur a podľa zmluvy má byť dokončená o šesť mesiacov. TASR o tom informovala hovorkyňa Košíc Linda Šnajdárová.

,,Som veľmi rád, že dnes môžem pozdraviť všetkých futbalových fanúšikov v Košiciach a povedať im, že sme de facto začali s výstavbou novej modernej futbalovej arény. Najpopulárnejší šport na svete, ktorému sa venuje aj u nás najviac detí a mládeže, bude mať v Košiciach dôstojný stánok, spĺňajúci kritériá Európskej futbalovej asociácie UEFA. Budú sa v ňom konať domáce i medzinárodné futbalové zápasy, ale aj iné športové, kultúrne a spoločenské podujatia. Už teraz sa teším na zaplnené tribúny Košickej futbalovej arény," povedal primátor mesta Košice Richard Raši a avizoval účasť predstaviteľov vedenia mesta na pravidelných kontrolných dňoch počas výstavby Košickej futbalovej arény.

Archeologický výskum

V rámci prípravy územia budú zrealizované stavebné práce, spočívajúce v odstránení spevnených plôch, v odhumusovaní potrebných plôch, v odstránení navážok a v hrubých terénnych úpravách v trvalom zábere stavby.

,,Zrealizované budú nevyhnutné preklady inžinierskych sietí a realizácia prípojok vodohospodárskych stavieb. Územie dotknuté výstavbou je definované ako archeologické nálezisko a preto je pravdepodobné, že sa na tomto území uskutoční ďalšia etapa archeologického výskumu, nariadená Krajským pamiatkovým úradom v Košiciach," dodal viceprimátor mesta Košice a predseda predstavenstva akciovej spoločnosti Košická futbalová aréna Martin Petruško.

Na výstavbu nového štadióna má mesto Košice k dispozícii 12 000 000 eur. Bezúročná finančná výpomoc z ministerstva financií predstavuje 8 000 000 eur so splatnosťou desať rokov a zvyšné 4 000 000 eur sú dotáciou z ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu. Zmluvný termín realizácie stavby je stanovený na koniec roka 2020.

Foto: vizualizácia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM