Kultúra

Vyvrcholenie záverečného ceremoniálu EHMK: Vieme, kto to v piatok trinásteho rozbalí na pódiu

Na jednom pódiu pred Immaculatou oslávia Košice a francúzske mesto Marseille to, čo ich počas tohto roka spájalo. Obidve mestá boli nositeľmi titulu Európske hlavné mesto kultúry. Koncert Dve v jednom bude vyvrcholením záverečného ceremoniálu, ktorý bude znieť Hlavnou už po štvrtý raz.

Ilustračný obrázok k článku Vyvrcholenie záverečného ceremoniálu EHMK: Vieme, kto to v piatok trinásteho rozbalí na pódiu
Zdroj: TASR

Spoločným koncertom si Košice pripomenú piate výročie získania titulu. Na oslave nebude chýbať legendárna košická kapela No Name, speváčka Tina a zahraničným hosťom bude francúzska šansoniérka Mélanie Pain.

…v piatok trinásteho to oslávime

Záverečný ceremoniál je dôstojným uzavretím celého roka kultúrno-umeleckých podujatí, ktoré v uliciach sprítomňovali nadšenie zo získania titulu Európskeho hlavného mesta kultúry. Spoločným mottom podujatia, ktoré bude symbolom posolstva, že kultúra a umenie sú neoddeliteľnou súčasťou Košíc súčasných i budúcich, je „…v piatok trinásteho to oslávime.“

Metropola východu sa už spojila koncertom s Prešovom, Bratislavou a Prahou, teraz to bude tohtoročná európska kultúrna „dvojička“ Marseille. Domácu skupinu No Name i košickú rodáčku Tinu publiku zvlášť predstavovať netreba. To sú naši umelci, o ktorých vieme možno viac ako oni o sebe sami. Čím môžu prekvapiť? Tým, čo stále – výbornou muzikou, ktorú milujú davy.

Francúzsky šarm a ladnosť

So strhujúcou hudbou mieri do predvianočných Košíc s francúzskou nonšalantnosťou Mélanie Pain, známa predovšetkým z účinkovania v hudobnom projekte Nouvelle Vague. Charizmatická speváčka preslávila nielen seba, ale celú kapelu. Špecifickou črtou hudobného zoskupenia okolo Marca Collina, zakladateľa skupiny, je, že starým punkovým a brit-popovým skladbám dáva nový šat v podobe štýlu bossa nova a new wave. Speváčky vnášajú do doposiaľ ráznych punkových skladieb francúzsky šarm a ladnosť.

Nouvelle Vague znamená po francúzsky nová vlna. Tak sa nazýva francúzsky filmársky smer z prelomu 50. a 60. rokov, bossa nova po portugalsky. A anglický termín new wave sa využíva na hudbu vychádzajúcu z post-punku 80. rokov. To všetko v sebe spája projekt Marca Collina a Oliviera Libauxa, ktorí si roky pozývajú rôzne speváčky, aby prevažne akusticky prerábali hudbu 70. a 80. rokov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM