Lenka Fedorová Kultúra

Významný hudobník Maisky v Košiciach: Doma sa cítim tam, kde majú ľudia z hudby radosť

Hudobník svetového rázu Mischa Maisky prichádza do Košíc s dcérou Lily, aby Košičanom priniesli nebadaný zážitok. Tvrdí o sebe, že má celosvetové občianstvo. Prečo je tomu tak?

Ilustračný obrázok k článku Významný hudobník Maisky v Košiciach: Doma sa cítim tam, kde majú ľudia z hudby radosť
Zdroj: K13

Hala umenia sa teší významnému hosťovi. 10. júla 2016 v nej bude koncertovať svetoznámy violončelista Mischa Maisky so svojou dcérou Lily, ktorá ho bude doprevádzať na klavíri.

Hudobník s celosvetovým občianstvom

Maisky študoval naraz pod vedením Mstislava Rostropovicha a zároveň aj Gregora Piatigorskeho. Rostropovich sa o ňom vyjadril ako o výnimočnom talente mladšej generácie violončelistov. V jeho hre je podľa neho skombinovaná poézia, mimoriadna jemnosť, nesmierny temperament a brilantná technika.

O sebe tvrdí, že má celosvetové občianstvo: „Hrám na talianskom violončele s francúzskymi a nemeckými sláčikmi, mám šesť detí, ktoré sa narodili v štyroch rozličných krajinách, moja druhá manželka je napoly Srílančanka a napoly Talianka, šoférujem japonské auto, nosím švajčiarske hodinky a indiánsky náhrdelník a doma sa cítim všade, kde si ľudia vážia klasickú hudbu a majú z nej radosť," uviedol Maisky.

Dcéra s otcom pravidelne vystupuje

Posledných tridsať rokov má ako umelec výhradnú zmluvu s Deutsche Grammophon, pričom za tie roky vytvoril 35 nahrávok s takými orchestrami ako sú Viedenský orchester, Izraelský orchester, Berlínska filharmónia, Londýnsky symfonický orchester, Orchestre de Paris, Orepheus und Chamber Orchestra of Europe a iné.

Jeho dcéra Lily vydala niekoľko Deutsche Grammophon a EMI nahrávok, často ju môžeme počuť v rozhlasovom a televíznom vysielaní európskych a ázijských staníc. Najnovšie vydala nahrávku pre Avanti Classics v spolupráci s držiteľom ceny Grammy, huslistom Philippom Quintom. Má slabosť pre komornú hudbu a pravidelne vystupuje v duete s otcom, ako aj vo formácii trio Maisky spolu s otcom i bratom.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM