Alexandra Kolínská Rôzne

Vzácna návšteva na košickej univerzite: Čo robil svetoznámy profesor na Lekárskej fakulte?

Ústav verejného zdravotníctva Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach navštívil popredný odborník v oblasti výskumu zdravotnej gramotnosti a chronických ochorení svetoznámy profesor z Austrálie. Čo bolo cieľom jeho návštevy?

Ilustračný obrázok k článku Vzácna návšteva na košickej univerzite: Čo robil svetoznámy profesor na Lekárskej fakulte?
Zdroj: Dnes24.sk

Ústav verejného zdravotníctva Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach poctil v dňoch 13. a 14. novembra 2014 svojou návštevou popredný odborník v oblasti výskumu zdravotnej gramotnosti a chronických ochorení vo verejnom zdravotníctve profesor Richard Osborne z School of Health and Social Development Deakin University v austrálskom Melbourne. „Cieľom jeho návštevy bolo stretnutie s kolegami z Oddelenia psychológie zdravia Ústavu verejného zdravotníctva a prediskutovanie možnej spolupráce na skúmaní zdravotnej gramotnosti a jej praktického využitia pri analýze potrieb a pri plánovaní rôznych intervencií na zlepšenie zdravotného stavu populácie,“ informovala hovorkyňa UPJŠ Jaroslava Oravcová.

„Prístup k zdravotnej gramotnosti vypracovaný prof. Osbornom a jeho tímom má v súčasnosti široké praktické využitie a o tento koncept sa zaujíma aj Svetová zdravotnícka organizácia, ktorá ho plánuje aplikovať globálne pri boji s nerovnosťami v zdraví. Praktickým výsledkom návštevy Richarda Osborna je uvedenie Ústavu verejného zdravotníctva LF UPJŠ do siete inštitúcií, ktoré budú pracovať na rozvoji lokálnych mechanizmov aplikácie koncepcie zdravotnej gramotnosti naprieč Európou v spolupráci s krajinami ako je Dánsko, Holandsko, Nemecko a Veľká Británia,“ hovorí výskumný pracovník Peter Kolarčik.

Podľa neho prof. Osborne špeciálne vyzdvihol prácu tímu Oddelenia psychológie zdravia ÚVZ LF UPJŠ týkajúcu sa výskumu zdravia a nerovností v zdraví u Rómskej populácie a výsledky, ktoré sa jeho pracovníkom podarilo dosiahnuť. Zároveň vidí tento odborník v Rómskej populácii ďalší potenciál na intervencie zahŕňajúce koncept zdravotnej gramotnosti a svojou návštevou podčiarkol prínos Lekárskej fakulty pre výskum v tejto oblasti. Jej Ústav verejného zdravotníctva sa radí medzi niekoľko popredných pracovísk, ktoré sa venujú tejto aktuálnej problematike na svetovej úrovni.

Foto: UPJŠ

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM