Lenka Fedorová Správy

Vzácna návšteva na Leteckej fakulte v Košiciach: Americká astronautka aj o mimozemšťanoch

Do metropoly východu zavítala vzácna astronautka. Čo je po návšteve vesmíru jej hlavným cieľom?

Ilustračný obrázok k článku Vzácna návšteva na Leteckej fakulte v Košiciach: Americká astronautka aj o mimozemšťanoch
Zdroj: TASR

Americká astronautka Dorothy Lindenburgher navštívila 2. októbra tohto roku Leteckú fakultu Technickej univerzity v Košiciach. Študentom porozprávala o svojich dojmoch z 15-dňového pobytu vo vesmíre na orbitálnej stanici ISS, ktorý absolvovala v roku 2010.

„Budem hovoriť o výcviku, ktorý som absolvovala pred misiou. Nie som pilot, takže som ho musela absolvovať. Potom budem rozprávať o výcviku, ktorý bol súčasťou letu do vesmíru a o programe, ktorý sme vykonávali počas letu,“ povedala Dorothy Lindenburgher pred stretnutím so študentmi s tým, že priblíži i výskum, ktorý v súčasnosti prebieha na medzinárodnej úrovni a týka sa perspektívy letu na Mars.

„Zaoberá sa hlavne tým, ako vylepšiť vesmírny dopravný prostriedok a druhá časť výskumu je, ako pôsobí let a pobyt na Marse na zdravie,“ vysvetlila.

Ako hovorí, od detstva snívala o vesmíre. Neskôr študovala vedecký odbor, vďaka čomu sa jej podarilo spojiť to, o čom snívala.
„Keď som bola vo vesmíre, tak z tej výšky som videla našu Zem, aká je krásna. Mojím cieľom po návrate je, aby som ostatným povedala, aká je naša Zem krásna a ako ju treba chrániť,“ priblížila astronautka svoje dojmy z pobytu na orbitálnej stanici ISS.

Podľa jej ďalších slov, ľudia sa jej pýtajú na mimozemšťanov. „Musím povedať, že mimozemšťania sú, takí veľmi maličkí. Sú to mikróby, baktérie a tie drobné čiastočky, ktoré sa dostávajú na Zem,“ dodala Lindenburgher.

Prodekan pre rozvoj Leteckej fakulty TUKE v Košiciach Peter Čekan doplnil, že stretnutím s astronautkou chceli dať študentom možnosť, aby si rozšírili obzory, ako to vyzerá v zahraničí a hlavne, aby sa dozvedeli, ako prebieha výcvik a samotná vesmírna misia.

TUKE navštívila americká astronautka
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM