Michal Lendel Rôzne

Z budovy športového gymnázia zostali len ruiny: FOTKY, ktoré nepotrebujú komentár

Ešte pred pár rokmi sa po jej chodbách prechádzali budúce športové hviezdy, dnes sú z priestorov ruiny, ktoré lákajú asociálov a vandalov. Reč je o opustenej budove na Popradskej ulici v Košiciach, v ktorej pred rokmi sídlilo košické športové gymnázium.

Ilustračný obrázok k článku Z budovy športového gymnázia zostali len ruiny: FOTKY, ktoré nepotrebujú komentár
Foto: Michal Lendel / Zdroj: Dnes24.sk

Viacerí úspešní športovci, medzi ktorých napríklad patria aj sestry Velďákové, Milan Haborák, či Klaudia Kinská, tu začínali tiež. No po odsťahovaní sa tohto zariadenia na Triedu SNP sa areál školy veľký približne ako tri futbalové ihriská zmenil na nepoznanie.

Športová hala

Okolie zarastené burinou, ktorá sa na niektorých miestach tlačí do okien, zvalené topole opreté o steny budovy, to všetko si môže okoloidúci všimnúť hneď na prvý pohľad. My sme však nazreli do interiéru budov, čo si na niektorých miestach vyžadovalo skutočne silný žalúdok.

Žalostný stav bývalej športovej haly dokumentujú hneď pri vstupe do budovy šatne a sprchy. Chýbajúce priečky, zárubne a porozbíjané plastové okná, no pritom na niektorých miestach relatívne dobre zachovalé kachličky. Pri prechádzaní týmto priestorom sme natrafili na človeka, ktorý si vybral jednu z najzachovalejších miestností za svoj prechodný domov.

Prechodné bývanie?

Miroslav tu býva podľa vlastných slov asi tri týždne, no vybavuje si seriózne ubytovanie niekde inde. „Som dohodnutý s jedným Košičanom, že mi prenajme dom, nasťahovať sa budem môcť tak za par dní, preto som zatiaľ tu aj s partnerkou,“ povedal muž, ktorý v zapätí dodal, že po večeroch tu chodia vyčíňať hlavne narkomani.

V samotnej telocvični slúžiacej v minulosti na tréning špičkových športovcov sme narazili na skutočne zvláštnu inštaláciu neznámeho „umelca“. Išlo asi o dvadsiatku plastových vriec plných odpadkov a zavesených na dlhých špagátoch, ktoré boli uviazané o strešnú konštrukciu.

Triedy a jedáleň

V dezolátnom stave sme našli aj priestory, ktoré slúžili na výučbu. Špina, smeti a smrad v niektorých miestnostiach boli neznesiteľné. Na každom kroku nás sprevádzali grafity po stenách, tie boli v niektorých častiach budov špinavé od sadzí po požiaroch.

Na všetkých schodiskách chýbalo zábradlie a vlastne všetko kovové, čo sa dalo nejakým spôsobom speňažiť. Jedáleň s kuchyňou a administratívne priestory sa tiež nevyhli svojmu osudu. Pritom, ako pre Košice 24 prezradila riaditeľka školy Tatiana Švecová, priestory na Popradskej ulici opúšťali gymnazisti vo funkčnom stave.

Opustená budova na Popradskej ulici v Košiciach
23
Galéria
Foto: Michal Lendel / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM