Alexandra Kolínská Krimi

Z fotobooku nebolo nakoniec nič: Kráskam z východu ostali len oči pre plač

Jozef (28) zastavoval nádejných adeptov priamo na ulici. Podľa mužov zákona sľuboval nadpriemerné zárobky. Nakoniec však z toho nič nebolo.

Ilustračný obrázok k článku Z fotobooku nebolo nakoniec nič: Kráskam z východu ostali len oči pre plač
Zdroj: Webnoviny.sk

Polícia v Košiciach obvinila zo zločinu podvodu Jozefa (28) z Košíc. „Muž od roku 2009 až doposiaľ ako zástupca jednej z košických modelingových agentúr prostredníctvom internetu, osobnými stretnutiami na ulici alebo inými spôsobmi oslovoval mladých potencionálnych záujemcov o prácu pre jeho agentúru. Sľuboval im vysoký zárobok, poradenstvo, kurzy, účasť na akciách a uplatnenie v modelingu, pričom vyzdvihoval ich kvality a fotogenickosť,“ uviedla krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Fotenia za zálohu

Podľa polície prisľúbil záujemcom, že im spracuje fotobook na profesionálnej úrovni, ktorým sa budú klienti prezentovať cez sociálnu sieť, pričom ich budú oslovovať zahraničné a domáce modelingové agentúry a tie im zabezpečia uplatnenie a prácu modelov. „Časť klientov aj osobne odfotografoval na rôznych miestach v rámci Košíc, pričom im sľúbil zákazkové fotenia pre rôzne spoločnosti. Na každé fotenie však museli záujemcovia zložiť finančnú zálohu,“ hovorí Mésarová.

Škody za tisícky eur

Ako pvedala hovorkyňa, keď muž peniaze prevzal, sľúbené fotenie im nesprostredkoval a peniaze si ponechal s prísľubom ďalších fotení, pričom od záujemcov lákal ďalšie peniaze na lukratívnejšie fotenia. „K tým však nikdy nedošlo, pričom si vymýšľal rôzne dôvody. Obvinený muž fotenia nesprostredkoval a nezabezpečil služby a prácu, za ktoré peniaze prevzal. Takýmto podvodným konaním uviedol do omylu 34 poškodených osôb z Košického, Prešovského a Trenčianskeho kraja, pričom od nich vylákal rôzne sumy od 110 do 1 350 eur v celkovej výške vyše 17 000 eur,“ povedala hovorkyňa. Nie je vylúčené, že takýmto spôsobom podviedol viacero mladých ľudí, resp. záujemcov o modeling.

Podozrivý bol už v roku 2012

Pod drobnohľadom príslušníkov košickej kriminálnej polície bol obvinený muž už od roku 2012 ako podozrivý z podvodných konaní. „Operatívnou činnosťou polície a následne vykonaným policajným vyšetrovaním, vyšetrovateľka vykonala a zadokumentovala množstvo potrebných procesných úkonov a zabezpečila listinné dôkazy, na základe ktorých podozrivú osobu z podvodov obvinila,“ dodala Mésarová. Keďže trestnú činnosť páchal na viacerých osobách, teda závažnejším spôsobom konania, obvinenému Košičanovi v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na tri až desať rokov, stíhaný je na slobode.

Foto: ilustračné

Zdroj: Policajný zbor SR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM