Zuzana Vajayová Krimi

Za pokus o vraždu na židovskom cintoríne vymeral súd trest 24 rokov

Súhrnný trest 24 rokov odňatia slobody so zaradením do ústavu na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia a ochranný dohľad v trvaní troch rokov dnes uložil senát Okresného súdu Košice I 22-ročnému Antonovi S. z Bardejova.

Ako TASR informovala hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Marcela Gálová, súd uznal obžalovaného vinným z obzvlášť závažného zločinu vraždy v štádiu pokusu, z prečinu krádeže a zo zločinu vydierania v štádiu pokusu. „Obžalovaný sa proti rozsudku odvolal, prokurátor sa k nemu nevyjadril. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný,“ dodala Gálová.

Anton S. sa podľa obžaloby v máji 2008 na košickom židovskom cintoríne pokúsil znásilniť v tom čase 16-ročné dievča. Potom svoju obeť zbil palicou a okradol o peniaze, mobilný telefón, osobné doklady a veci osobnej potreby. V spodnej bielizni ju našiel v krovinatom poraste cintorína správca.

Odsúdený sa po rôznych zmenách verzií prípadu bránil tým, že ho na znásilnenie a usmrtenie poškodenej naviedol Marcel D., za čo mu mal vtedy vopred zaplatiť 5000 Sk a po skutku ďalších 15.000 Sk. Marcel D. údajne obžalovanému tvrdil, že mal nevybavené účty s otcom poškodenej a do košického baru na Dominikánskom námestí doniesol Antonovi S. fotografiu poškodenej, podľa ktorej ju mal neskôr spoznať. Obžalovaný sa priznal, že pôvodne poškodenú vylákal na cintorín s úmyslom vykonať údajnú objednávku, no zľakol sa, a preto ju iba zbil palicou, okradol a ušiel.

Ešte pred rokom na hlavnom pojednávaní však Marcel D. tieto tvrdenia Antona S. poprel. Uviedol, že obžalovaného pozná iba z videnia z baru, kde ho videl páliť si s cigaretou vlastný jazyk a ruky. Jeho slová označil za výmysel.

Odsúdený Anton S. teda ani po niekoľkých zmenách výpovedí súd nepresvedčil a vy počul si rozsudok, podľa ktorého by mal za mrežami stráviť 24 rokov.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM