Lenka Fedorová Rôzne

Zabudnuté miesta na východe: 5 obcí, ktoré lákajú úžasným prírodným bohatstvom

Východ Slovenska je plný krás a bohaté zážitky nám ponúkajú aj obce neďaleko od Košíc. Inšpirujte sa našimi tipmi v seriáli o najzaujímavejších obciach v okolí Košíc.

Ilustračný obrázok k článku Zabudnuté miesta na východe: 5 obcí, ktoré lákajú úžasným prírodným bohatstvom
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Uhorná

Ak hľadáte pokoj, milujete leňošenie v lone prírody a spev vtákov je pre vás obľúbenou symfóniou, potom by ste sa mali vybrať na Uhornú. Jazero Uhorná, v minulosti nazývané aj Jazero mieru, je vyhľadávanou lokalitou nielen turistov z okolitých dedín, ale aj širšieho okolia. O čistote vody v jazere svedčí prítomnosť vodných vtákov, rýb a rakov. Jazero obklopujú lesy, čo dáva príležitosť načerpať novú energiu a nadýchať sa čerstvého vzduchu. Ak však uprednostňujete aktívne trávenie voľného času, pri jazere sa začína turistická trasa, ktorá pokračuje obcou Uhorná a končí v Krásnohorskom podhradí.

Žakarovce

Obec leží len 40 km severozápadne od Košíc, ponúka však veľa možností na turistiku. Nakoľko má obec banícku históriu, možno v nej vidieť súbor zrubových domov a baníckych murovaných dvojdomov. Z obce pochádzala speváčka ľudových piesní Janka Guzová, čo v nej zanechalo výraznú folklórnu stopu. Zo Žakaroviec sa možno veľmi rýchlo dostať na vrch Plejsy, ktorý ponúka výhľad na takmer celú panorámu Spiša, Spišský hrad, za dobrého počasia aj Tatry, z niektorých miest aj vrch Branisko. Len 4km od Žakaroviec ponúka Mesto Gelnica návštevu baníckeho múzea, nachádza sa tam aj starý kamenný most z 19. storočia. V tesnej blízkosti Gelnice leží jazero Turzov, ktorý ponúka príjemný relax v prírode.

Nižná Kamenica

Obec je vzdialená asi 23 km severeovýchodne od Košíc. V obci sa zachoval klasicistický kaštieľ, ktorý Forgáčovci postavili v roku 1830 a dnes slúži ako sídlo obecného úradu. Kronikárka obce Jolana Janičkárová zachytila v kronike dramatické osudy členov šľachtickej rodiny Forgáčovcov a Waldbottovcov.

Ranč Šugov

Ranč sa nachádza neďaleko Medzeva a poskytuje bohatú ponuku športu i oddychu. Tešiť sa môžete na výuku jazdy a jazdu na koňoch, rybolov i požičiavanie udíc. Na svoje si prídu aj milovníci dvoch kolies, nachádzajú sa tam aj bežkárske trate. Okolie láka aj relaxačnými pobytmi či spoločenskými podujatiami.

Miklušovce

Približne 40 km severozápadne od Košíc môžeme navštíviť obec Miklušovce. Obec poskytuje zaujímavú túru – rozprávkový chodník, kde možno spoznávať čaro prírody a zároveň sa zabaviť v duchu rozprávok. Trasa je mierne náročná a trvá približne hodinu až hodinu a pol. Trasa začína pri autobusovej zastávke v Miklušovciach a má približne 4,6 km.

Foto: Ilustračné

Titulné foto: Jazero Uhorná

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM