Samospráva

Začala sa rekonštrukcia mosta Ružín: Ukončená má byť koncom roka

Na moste nad vodnou priehradou Ružín, ktorý je v havarijnom stave, sa začali stavebné práce v rámci jeho rekonštrukcie. Projekt realizuje firma Strabag, s.r.o., za zmluvnú cenu 1,65 milióna eur.

Ilustračný obrázok k článku Začala sa rekonštrukcia mosta Ružín: Ukončená má byť koncom roka
Zdroj: TASR

Správa ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK) uzavrela v pondelok (26.6.) s firmou zmluvu o dielo. Stavenisko prevzali zástupcovia firmy v utorok (27.6.). Most je od toho dňa úplne uzavretý aj pre peších a cyklistov. Pre automobilovú dopravu je most uzavretý už od decembra minulého roka.

Technické riešenie, ktoré ponúkol zhotoviteľ, vychádza zo zmeny statického systému mosta zmonolitnením stredového kĺbu. Zahrnie obnovu pôvodného a vnesenie dodatočného predpätia nosných lán, keďže strata predpätia bola hlavnou príčinou súčasného poklesu mostovky.

„Pridáme ďalšie nosné laná, predopneme most o tú stratu predpätia a vlastne dosiahneme, že ten most bude nosný tak, ako bol predtým. To je základné riešenie,“ uviedol technický vedúci zo spoločnosti Strabag Peter Šulek.

Firma Strabag uspela vo verejnom obstarávaní na rekonštrukciu mosta ponukou najnižšej sumy. Zaviazala sa, že svojím alternatívnym riešením ukončí stavebné práce za päť mesiacov.

„Máme termín 8. decembra, dúfame a veríme, že stihneme zimné obdobie s prevádzkou na sanovanom moste Ružín,“ uviedla investičná námestníčka SC KSK Gabriela Pelikánová.

Autobusy prímestskej dopravy v smere od Košíc od utorka (27.6.) premávajú po zastávku Košické Hámre most, konečná zastávka je pod hotelom Sivec. Doprava pre obyvateľov obce Opátka je zabezpečená účelovým automobilom, na ktorého nájom uzavrela SC KSK zmluvu s obcou. Obec podľa potrieb obyvateľov zabezpečí dopravu týmto automobilom k spojom z obce Košická Belá a dopravu žiakov do školy.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM