Zuzana Vajayová Rôzne

Začala sa tradičná balónová fiesta

Obloha nad Košicami sa dnes už po 18. raz zaplnila balónmi najrozličnejších veľkostí a tvarov. Večerným letom sa začala tradičná Medzinárodná balónová fiesta, ktorú zorganizovali spoločnosť ADS balooning a Balón klub Košice, a potrvá do nedele 12. jú

„Tohto roku sa nám podarilo vyskladať pestrú mozaiku krajín, ktorých zástupcovia prídu na našu fiestu. Máme potvrdenú účasť 17 balónových tímov zo Slovenska, Česka, Maďarska, Slovinska, Rumunska, Holandska, Belgicka, Francúzska a premiérovo aj z exotického Thajska,“ povedala zástupkyňa organizátora ADS Ingrid Blichová. Zaujímavosťou je, že jeden z účastníkov z Českej republiky bol doteraz na každom ročníku fiesty. „Z Maďarska prídu dokonca dva tímy, pričom jeden z ich balónov pilotuje žena,“ dodala Blichová.

Najväčšou atrakciou bude balón špeciálneho tvaru smurf, čiže šmolko z Belgicka. „Šmolko, ktorý príde do Košíc, je už tretím špeciálom v poradí. Prvý vznikol v roku 1988 pri príležitosti 30. narodenín šmolkov, druhý v roku 1998 vznikol k štyridsiatinám a tento tretí košický bol vyrobený pri príležitosti šmolkovských abrahámovín,“ dodala Blichová s úsmevom.

Počas balónovej fiesty je naplánovaných šesť letov ráno a podvečer a už tradičný sprievodný program s nočným nafukovaním pri obchodnom centre Optima. Ranné lety budú mať štart z mestského parku. Vrcholom podujatia bude okrem nočného nafukovania aj ohňová šou a ohňostroj.

V rámci sprievodného programu otvorí Karpatská nadácia Pestré mestečko neziskových organizácií, v ktorom sa predstavia zástupcovia organizácií, ktoré pomáhajú najmä deťom zo znevýhodneného prostredia alebo postihnutým deťom. Budú tu však aj zástupcovia Slobody zvierat, Únie nevidiacich, EHMK či pobočiek Karpatskej nadácie z Maďarska, Ukrajiny a Rumunska.

Zdroj:TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM