Lenka Fedorová Kultúra

Začali sa Dni Ukrajiny: V Košiciach si prídu na svoje nadšenci vojnovej histórie

Dlhoohlasované Dni Ukrajiny sa začali. Unikátna výstava priblíži vojnové boje.

Ilustračný obrázok k článku Začali sa Dni Ukrajiny: V Košiciach si prídu na svoje nadšenci vojnovej histórie
Zdroj: TASR

V košických Kasárňach/Kul­turparku začali Dni Ukrajiny fotodokumentačnou výstavou pod názvom Vojna za mier. Séria viac ako 60 fotografií zachytáva vojnové udalosti na Ukrajine.

Fotografie približujú miesta neokojov

„Dokumentujú pohľad na oblasť, kde tie nepokoje prebiehajú. Samotný názov tejto výstavy hovorí o tom, že čo vlastne prinášajú tieto dokumentačné obrázky. Ide o pohľady aktérov, ktorí sa bojov na Ukrajine zúčastnili,“ uviedol organizátor Dní Ukrajiny v Košiciach Eduard Buraš.

Cieľom výstavy je ukázať život a boj dobrovoľníkov za územnú celistvosť Ukrajiny. Podľa Buraša je o bojoch na Ukrajine potrebné hovoriť.

Každá fotografia je jedinečná

„Je to nielen naša susedná krajina, ale je to aj problém, s ktorým by sme sa mali oboznámiť. Stretol som sa s deťmi, ktoré videli obrázok týkajúci sa výstavy a pýtali sa, že či na Ukrajine je vojna,“ skonštatoval Buraš. Autormi vojnových fotografií sú štyria fotografi, ktorí sa zúčastnili bojov na juhovýchode Ukrajiny v oblasti Donbasu a Donecka.

„Každá z fotografií je jedinečná, avšak fotografia kvetu, ktorý rastie spomedzi trosiek najviac vystihuje snahu o život napriek zničeniu, ktoré je na východe Ukrajiny,“ povedal predseda Slovensko-Ukrajinského centra partnerstva Eduard Bulyna.

Dni Ukrajiny v Košiciach, ktoré ponúknu výstavy, diskusie, koncerty, workshopy a iné kultúrnospoločenské akcie potrvajú do 28. apríla. Výstava fotografií je prístupná do konca apríla.

Foto Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM