Lenka Fedorová Rôzne

Začalo sa obdobie pôstu, takto zareagovali košické reštaurácie: Objavili sme aj tradičný, takmer zabudnutý recept!

Začalo sa pôstne obdobie, počas ktorého sa mnohí z vás rozhodli obmedziť jedenie mäsa. Akceptujú toto obdobie košické reštaurácie? Ako sa popasovali s jedálnym lístkom?

Ilustračný obrázok k článku Začalo sa obdobie pôstu, takto zareagovali košické reštaurácie: Objavili sme aj tradičný, takmer zabudnutý recept!
Zdroj: Dnes24.sk

Vzdať sa mäsa môže byť ťažkým orieškom, najmä u mužov. Nie každý sa ho dokáže zriecť, avšak pre tých, ktorí sa na to rozhodne dali, prinášame zopár tipov, v ktorých košických reštauráciách sa môžu v pôstnom období potešiť širšej ponuke bezmäsitých jedál. Kontaktovali sme najznámejšie reštaurácie a pizzérie s otázkou, či prispôsobujú menu pôstnemu obdobiu.

V reštaurácii Lindy hop v OC Galéria a v pizzérii Jaskyňa na Hlavnej, nám prezradili, že menu špeciálne neupravujú, nakoľko majú celoročne v ponuke viacero druhov jedál, z ktorých si zákazníci ľahko vyberú a podľa ich slov „to neriešia“.

„Vo februári máme každý týždeň iné menu, podľa kuchára. Ale aby sme ho prispôsobovali pôstu, to nie,“odpovedali nám na našu otázku v obľúbenej reštaurácii Carpano.

Vedúci reštaurácie Gloria Palac nám zas prezradil, že si menu trochu prerobili. „V stredy a piatky si u nás na obed môžete dať napríklad žemľovku.“

Podobne reagovala aj pracovníčka obľúbenej pizzérie Modena. „Snažíme sa vyhovieť každému, napríklad dnes máme karfiol, zajtra špenátové halušky a v piatok ryžový nákyp,“ vysvetľuje pracovníčka Modeny na Hlavnej.

Našli sa však aj takí, ktorí svoju ponuku jedál prispôsobili viac. Vyjadrili sa, že v stredy a piatky budú ponúkať viac bezmäsitých jedál. Napríklad v Bowlingu Erika na popolcovú stredu ponúkli zákazníkom v rámci menu aj niekoľko bezmäsitých jedál. Rovnako tomu bude aj v piatok.

"Ak si zákazník objedná jedlo z menu s hovädzím mäsom, ale namiesto mäsa chce hermelín, tak s tým nemáme žiadny problém a jedlo mu prispôsobíme,“ prezradil nám pracovník známej reštaurácie K2.

Pre tých, ktorí si radi vyskúšate tradičné abovské jedla, sme si pripravili typické jedlo z okolia Košíc, ktoré sa kedysi podávalo ako raňajkové jedlo. Reč je starom recepte na„Vajco v mliku“.

Čo budeme potrebovať?

  • liter mlieka (v minulosti domáce od vlastnej kravy)
  • polievková lyžica cukru (kryštálový alebo práškový)
  • jedno vajce (v minulosti domáce od vlastnej sliepky)
  • tri až štyri polievkové lyžice výberovej (polohrubej) múky (v minulosti múky z vlastnej úrody pšenice)

Ako na to?

Do hrnca si nalejem mlieko, pridáme lyžicu cukru a začneme mlieko zohrievať. Priebežne ho miešame, aby neprihorelo alebo nevykypelo.

Do misky si vyklepeme jedno vajce a za stáleho miešania primiešame 3–4 polievkové lyžice polohrubej múky. Vypracujeme si hladké cesto bez hrudiek. Cesto by malo byť o niečo hustejšie, ako to na halušky.

Keď mlieko v hrnci začne vrieť, lyžicou doň pridávame vypracované cesto. Necháme krátko zovrieť, potom hrniec odstavíme z ohňa, necháme trochu vychladnúť a podávame v hlbokých tanieroch alebo miskách.

Dobrú chuť !

Môže vás zaujímať:

Košické výrazy, ktoré majú zmysel aj v angličtine: Top pojmy, na ktoré určite odteraz nezabudnete :)

Tínedžeri v Košiciach išli s farbou von: Päť miest, kam voláme dievčatá na prvé rande

Košickí vysokoškoláci sa zhodli: Toto by mal zažiť každý študent v našom meste!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM