Kultúra

Začína kontroverzný festival Cesta do neznáma: Na programe aj intímny život seniorov...

V Košiciach sa začal tretí ročník multikultúrneho festivalu Cesta do neznáma plného kontroverzie. V rámci neho uvidíme divadelné predstavenia, multimediálnu výstavu kontroverzného francúzskeho fotografa, ale aj odvážne hudobno-tanečné predstavenie s prvkami opery, baletu a súčasného tanca.

Ilustračný obrázok k článku Začína kontroverzný festival Cesta do neznáma: Na programe aj intímny život seniorov...
Zdroj: Dnes24.sk

Počas štyroch dní sa bude venovať pozornosť témam – väzni, dôchodcovia, Rómovia a migranti. Program zahŕňa štyri výstavy a dve divadelné predstavenia. Cieľom je podporovať aktivity, zamerané na spoluprácu umelcov s obyvateľmi v znevýhodnených komunitách. Festivalové cestovanie si môže verejnosť užiť do 15. novembra, ale výstavy ostanú sprístupnené aj po skončení podujatia.

Výstava Prelínanie…

Autori prinášajú svoj pohľad na prepájanie dvoch svetov, rozdelených väzenským múrom. „Okrem fotografií a sérií, ktoré vznikli počas doterajších aktivít vzdelávania, predstavíme formou projekcií aj niektoré filmy našich zahraničných partnerov a fotografie,“ hovorí Pavel Maria Smejkal zo združenia PhotoART Centrum.

Nekompromisný pohľad na starobu…

Na tému seniorov sa s výstavou Von z kruhu predstaví komunitná umelkyňa Ľudmila Horňáková, ktorá pracuje so seniormi na Furči už od októbra 2012. Čaká vás aj divadelná inscenácia EDGE od Petry Tejnorovej. Je sondou do života ľudí nad 60 rokov, ktorí v rôznych rolách pôsobili v divadelnom a tanečnom prostredí. Ide o predstavenie na pomedzí fikcie a dokumentu, v ktorom chcú ľudia v zrelom veku ukázať mladým svoj nekompromisný pohľad na starobu. Na javisku preberú tabuizované témy spojené so starnutím, premenou sexuality a vnímania vlastného tela či samoty.

Aktivity mladých Rómov…

K téme sociálneho vylúčenia Rómov bude vo Výmenníku Štítová pristavený Karavan plný animácií, fotografií, kresieb a filmov, ktoré vytvorili mladí Rómovia počas tohto leta. Návštevníci si budú tiež môcť kúpiť pohľadnicu s motívom aktivít, ktoré títo mladí ľudia vykonávali počas workshopov.

Záverečný deň…

Program zakončí v piatok výstava fotografií Odysseia francúzskeho umelca Antoina d´Agatu a vyvrcholením festivalu bude hudobno-tanečné predstavenie Equinoxe, vytvorené na motívy románov Franza Kafku „Amerika“ a „Zámok“, ktoré vzniklo v medzinárodnej divadelnej koprodukcii Slovenska, Maďarska, Francúzska a Mexika.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM