Andrea Mesarčíková Kultúra

Začína sa druhý ročník medzinárodného festivalu Litteriáda

Druhý ročník medzinárodného literárneho festivalu Litteriáda, na ktorej bude predstavená súčasná slovenská, litovská, poľská, rakúska a nemecká literárna scéna, sa začína dnes v Košiciach.

Ako uviedol zástupca organizátora festivalu Radovan Brenkus, prehliadka potrvá do piatka 24. septembra. „Umelecké združenie a vydavateľstvo Pectus v spolupráci s košickým Konzervatóriom pripravilo pre verejnosť prezentácie domácich a zahraničných autorov. Zahraničnými hosťami z litovskej strany budú Birutë Jonuđkaitë a Vladas Braziűnas, poľskú stranu zastúpia také mená ako Marek Wawrzkiewicz, Elżbieta Musiał, Marta Świderska-Pelinko, rakúsku a nemeckú literatúru predstavia Beppo Beyerl a Martin Becker,“ prezradil Brenkus.
V tomto ročníku slovenskú literatúru budú prezentovať Ľudovít Petraško a Peter Karpinský. Jednotlivé literárne kaviarne sa uskutočnia v kasárňach Kulturpark na Kukučínovej ulici v Košiciach. Ich cieľom je okrem iného ukázať verejnosti charakter a tvorivý potenciál súčasnej slovenskej a zahraničnej literatúry v medzikultúrnom dialógu mimo takzvaných oficiálnych literárnych prúdov, vybudovať vhodné podmienky na spoluprácu v literárnej kultúre na medzinárodnej úrovni.
„Košické Konzervatórium pre kultúrnu verejnosť pripravilo ojedinelý koncert Musicus Poesis, experimentálnu koláž umeleckého prednesu a vážnej hudby. Na festivale zároveň budú prezentované najnovšie knihy slovenských autorov, od Ľudovíta Petrašku Lanské snehy a od Petra Karpinského Nanebonevzatie,“ dodal Brenkus. Za účasti zahraničných spisovateľov budú predstavené aj knihy zahraničných účastníkov v slovenskom preklade.
„Všetky knihy si návštevníci budú môcť zakúpiť priamo na festivale. Literárna prehliadka sa uskutoční vďaka finančnej podpore ministerstva kultúry a súkromných sponzorov,“ uzavrel Brenkus.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM