Alexandra Kolínská Kultúra

Začína Týždeň vedy: Pozrite sa, čo všetko nás čaká

Týždeň vedy na východe Slovenska ponúka veľa možností. Pripravené sú Dni otvorených dverí vo výskumných ústavoch, rôzne prednášky, sprístupnený astronomický ústav, geofyzikálny či parazitologický ústav, ale aj interaktívne projekty.

Ilustračný obrázok k článku Začína Týždeň vedy: Pozrite sa, čo všetko nás čaká
Zdroj: TASR

Dňom otvorených dverí na Ústave materiálového výskumu (ÚMV) Slovenskej akadémie vied (SAV) sa začal program Týždňa vedy a techniky v Košiciach. „Pre návštevníkov sme pripravili zaujímavé prednášky o skúmaní a príprave nových typov materiálov. Zároveň je to prehliadka nášho ústavu a špeciálnych laboratórií, kde si záujemcovia spolu s odborným výkladom môžu pozrieť tie najmodernejšie prístroje, ktoré na Slovensku existujú,“ uviedol vedecký tajomník ÚMV SAV Karel Saksl.

Nové typy biomateriálov

Ponuka prednášok zahŕňa témy, ako sú mechanické vlastnosti materiálov, prášková metalurgia, nové typy ocele či oblasť biomateriálov. K moderným odborným zariadeniam ústavu patria tribologické laboratórium, prípravovňa metalografických preparátov, optická mikroskopia, laboratóriá termických analýz či progresívnych zliatin. Deň otvorených dverí na ÚMV SAV na Watsonovej 47 trvá od 9.00 do 13.00 h.

Astronomický ústav

Program Týždňa vedy a techniky pokračuje až do piatka (14.11.). V rámci pracovísk SAV na východe Slovenska ponúka v utorok (11.11.) Astronomický ústav SAV v Tatranskej Lomnici prednášky o vesmíre. Za priaznivých podmienok (obloha bez oblačnosti) si v čase od 18.00 do 23.00 h budú môcť návštevníci zároveň pozrieť objekty nočnej oblohy.

Počasie aj parazity

V utorok realizuje od 10.00 h vstupy pre verejnosť Geofyzikálny ústav SAV na pracovisku Stará Lesná (okr. Kežmarok). Záujemcovia sa dozvedia informácie o meteorologických meraniach a výskumných aktivitách. Program pre školy organizuje v stredu (12.11.) Parazitologický ústav SAV v Košiciach s prednáškou, filmom a ukážkami exponátov parazitov rýb a poľovnej zveri.

Interaktívne projekty

Súčasťou akcií bude vo štvrtok (13.11.) Deň SAV v Kreatívnej fabrike – Steel Parku v Kasárňach/Kul­turparku v Košiciach. Od 9.00 h do 16.00 h tam zamestnanci Ústavu experimentálnej fyziky a Neurobiologického ústavu SAV predstavia školám a verejnosti interaktívne vedecko-technické exponáty.

Vzťahy v školskej triede

Otvorené budú vo štvrtok pre verejnosť aj laboratóriá Ústavu geotechniky SAV. Prezentovať sa bude oblasť geotechniky, úpravy nerastných surovín, mechanochémie, minerálnych biotechnológií a ochrany životného prostredia, ako aj výskum čistenia vôd a pôd od zmiešaných kontaminantov. Prednášky na tému Vnímané bezpečie a Vzťahy v školskej triede a ich vývoj pripravil vo štvrtok Spoločenskovedný ústav SAV.

Pozorovanie nočnej oblohy

V piatok 14.11. sa Deň otvorených dverí bude konať na Ústave fyziológie hospodárskych zvierat SAV v Košiciach. Zahŕňať bude prehliadku vybraných laboratórií, prezentácie i súťaže. Program týždňa vedy v ten deň vyvrcholí v Astronomickom ústave SAV v Tatranskej Lomnici, kde bude večer opäť séria prednášok s pozorovaním nočnej oblohy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM