Správy

Zámenu pozemkov so spoločnosťou TEMPUS IMMO mestskí poslanci neschválili

Košickí mestskí poslanci v pondelok neschválili zámenu pozemkov medzi mestom Košice a spoločnosťou TEMPUS IMMO na Sídlisku KVP.

Ilustračný obrázok k článku Zámenu pozemkov so spoločnosťou TEMPUS IMMO mestskí poslanci neschválili
Zdroj: TASR

Mesto navrhlo zámenu pozemkov z dôvodu, že na pozemkoch spomínanej spoločnosti sa nachádza električková trať, stĺpy, inžinierske siete, ako aj časť križovatky VSS a mesto má s ňou podpísané memorandum o zámene.

Tento zámer vyvolal vlnu kritiky a protestov, rovnako proti bola i košická spoločnosť Paseo Development, ktorá v tejto lokalite pracuje na urbanistickej štúdii a vypracovaní návrhu o zmenu regulačného plánu, ktorý má priniesť okrem polyfunkcie, občianskej vybavenosti i športovo-obchodné centrum s vybudovaním parkových zón aj s bývaním. Ide o pozemok s rozlohou 6669 štvorcových metrov v katastri územia Grunt na Moskovskej ulici.

Primátor Richard Raši po tom, ako poslanci zámenu neschválili vyjadril spokojnosť s tým, že mesto má tým memorandum vyriešené.

„Pretože jeho prerokovanie a neschválenie znamená splnenie tej časti, ktorá hovorí, že ho predložíme, ale zároveň sa v memorande píše, že nie je to vynútiteľná požiadavka TEMPUS-u, lebo musí o tom rozhodnúť zastupiteľstvo. Máme zrekonštruovanú križovatku VSS, máme urobenú a robíme rekonštrukciu električkových tratí na cudzích pozemkoch, zároveň máme splnené memorandum, prejavili sme dobrú vôľu, poslanci to neschválili a máme vecné bremeno,“ uviedol Raši.

„Teraz to na základe zákonného vecného bremena doriešime nejakým nájmom. Je možný aj odkúp v budúcnosti, keby o to bol záujem, uvidíme, vyberieme si len tú vhodnejšiu alternatívu,“ doplnil Raši s tým, že z hľadiska eurofondov je všetko v poriadku, pretože stavba bola urobená na základe legálneho stavebného povolenia, vďaka tomu, že firma TEMPUS IMMO nám ten pozemok prenajala.

Podľa poslanca Polačeka je vo verejnom záujme chrániť zeleň, biotopy a biokoridory. V prípade križovatiek, ciest alebo chodníkov je, ako tvrdí, potrebné hľadať riešenia vyrovnania sa s vlastníkmi v peniazoch.

„V prípade, že sa nevieme s týmito vlastníkmi priestorov, ktoré slúžia verejnosti dohodnúť, nemám nič proti tomu, aby sme začali hľadať spôsoby v rámci vyvlastnenia takýchto pozemkov vo verejnom záujme,“ dodal Polaček.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM