Andrea Mesarčíková Rôzne

Zamestnanci cirkusu údajne napadli protestujúcich aktivistov

Návšteva známeho cirkusu Aleš z Českej republiky v Košiciach sa začala nečakaným incidentom.

Ako pre TASR uviedla Zuzana Orosová z Iniciatívy Netlieskajme strachu, nesmejme sa bolesti, keďže cirkus vo svojich vystúpeniach využíva aj divé a domáce zvieratá, nahlásili dopredu svoj protest. „Patríme k ľuďom, ktorí svojimi peniazmi vedome nepodporujú utrpenie zvierat, ich strach, hlad, bolesť, zranenia spôsobené drezúrou, stres, zranenia a úmrtia počas prepravy, neprirodzené prostredie. To všetko je realita, v ktorej si žiadne zviera, ani človek nezaslúži žiť,“ uviedla Orosová.
Preto sa členovia a sympatizanti iniciatívy zišli v sobotu 5. júna o 13.30 h na riadne nahlásenom zhromaždení pred cirkusom. „Účelom protestu bolo informovanie verejnosti o utrpení zvierat žijúcich v cirkuse a o alternatívnych možnostiach spoznávania a pozorovania zvierat pre rodičov s deťmi,“ poznamenala Orosová.
Protest podľa jej vyjadrenia prebiehal pokojne, až kým traja z účastníkov pri rozdávaní letákov neboli napadnutí dvomi zamestnancami cirkusu Aleš, ktorí preskočili plot a jedného aktivistu udreli palicou dvakrát po hlave.
Napadnutý aktivista Michal Vaňo pre TASR potvrdil, že ho zamestnanci cirkusu napadli zozadu. „Udreli ma nejakou palicou po hlave a stratil som vedomie. Prebral som sa až v sanitke, ktorá ma viezla na ošetrenie. Pritom sme nerobili nič, iba sme rozdávali letáčiky a nálepky,“ uviedol Vaňo.
Hovorkyňa Fakultnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach potvrdila, že mladý muž bol ošetrený na Klinike úrazovej chirurgie a so zranením hlavy si ho ponechali dva dni na pozorovaní.
Zranený účastník protestu vzápätí podal trestné oznámenie. „V tejto súvislosti sme prijali trestné oznámenie a poverený príslušník Obvodného oddelenia PZ Košice-Juh začal trestné stíhanie vo veci pre trestný čin výtržníctva a ublíženia na zdraví. Momentálne prebiehajú procesné úkony – výsluchy svedkov, zatiaľ nikto nebol obvinený,“ uviedla pre TASR zástupkyňa hovorkyne Krajského riaditeľstva PZ v Košiciach.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM