Samospráva

Zasadá mestské zastupiteľstvo: Aké dôležité témy čakajú na košických poslancov?

Poslanci košického mestského zastupiteľstva (MsZ) sa dnes zišli už na svojom 24. rokovaní v tomto volebnom období. Rozhodovať sa bude o množstve zásadných otázok.

Ilustračný obrázok k článku Zasadá mestské zastupiteľstvo: Aké dôležité témy čakajú na košických poslancov?
Zdroj: TASR

V rámci bohatého programu prerokujú návrh na prvú zmenu programového rozpočtu mesta Košice na rok 2014, návrh na úpravu platu primátora mesta, ktorú si vyžiadala zmena priemernej mzdy v národnom hospodárstve.

Najdôležitejšie témy

Návrh memoranda o porozumení so Židovskou náboženskou obcou poslanci odložili na budúce rokovanie s tým, že sa na ňom zúčastnia aj zástupcovia tejto náboženskej obce. Súčasťou dnešného rokovania bude aj návrh na založenie obchodnej spoločnosti Košická futbalová aréna, a. s., návrh na zmeny a doplnenia VZN mesta Košice o miestnej dani za vjazd a zotrvanie motorového vozidla v historickej časti mesta Košice a o režime užívania historickej časti mesta Košice.

Do pléna by sa malo dostať aj predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok v rámci Operačného programu Doprava, ktorý sa týka infraštruktúry a dopravných prostriedkov Integrovaného dopravného systému, a obnovy vozového parku električiek v Košiciach.

Prítomnosť aktivistov

Tradične už poslancov pri príchode na rokovanie zastupiteľstva vítali košickí občianski aktivisti. Dnes sa ich zišla desiatka a apelujú na poslancov, aby zaujali stanovisko k ťažbe zlata a uránu kyanidovou metódou a tiež, aby vyzvali predsedu vlády, aby okamžite vykonal opatrenia, na základe ktorých ministerstvo hospodárstva zmení svoje negatívne vyjadrenia vo vzťahu k legitímne určeným priestorovým limitom ťažby v územných plánoch, ktoré vyjadrenia nerešpektujú stanoviská verejnosti a dotknutých samospráv.

Primátor Richard Raši pred hlasovaním o tomto bode vyhlásil, že mesto opakovane prezentuje negatívny postoj k ťažbe uránu akýmkoľvek spôsobom a tento návrh je ústupom z pozícií aktivistov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM