Alexandra Kolínská Samospráva

Zásadná požiadavka poslancov na magistrát: Množstvo mailov od Košičanov vraj končí v spamoch!

Skupinka poslancov sa na poslednom zasadnutí obrátila k magistrátu so žiadosťou, aby magistrát vybavoval všetky e-maily občanov. Množstvo mailov, ktoré mesto dostane, končí v spamovej schránke.

Ilustračný obrázok k článku Zásadná požiadavka poslancov na magistrát: Množstvo mailov od Košičanov vraj končí v spamoch!
Zdroj: Dnes24.sk

Skupina opozičných poslancov košického mestského zastupiteľstva (MsZ) žiada od primátora Richarda Rašiho (Smer-SD), aby e-maily od občanov a právnických osôb neboli blokované pri elektronickej komunikácii s magistrátom, vedením mesta či mestskými podnikmi. Podľa poslancov mnohé e-maily od občanov zaslané na úrad sú ignorované alebo skončia v spamovom koši.

Komunikácia magistrátu s občanmi

„Žiadame, aby mesto Košice reagovalo v primeranej lehote na e-maily občanov, obyvateľov mesta Košice, ako aj právnických osôb v rámci elektronickej komunikácie,“ uviedli vo výzve poslanci Jaroslav Polaček, Marcel Gibóda, Alfonz Halenár, Miloš Ihnát, Miroslav Špak a Oto Žarnay.

Poslanci tiež apelujú na zavedenie systému automatického potvrdzovania prijatia e-mailu každému obyvateľovi, ktorý komunikuje s mestom elektronicky. V podateľni magistrátu podali žiadosť na zaregistrovanie e-mailových adries všetkých občanov a právnických osôb pre elektronickú komunikáciu s mestom.

Maily vraj končia v spamoch

„Nie sme tu kvôli naším poslaneckým e-mailových adresám, ako to bolo medializované alebo prezentované na zastupiteľstve, sme tu kvôli e-mailovým adresám všetkých ostatných občanov a obyvateľov mesta, prípadne právnických osôb, ktoré komunikujú s mestom Košice. Maily občanov by nemali končiť v spamovom koši pána primátora, prípadne v spamovom koši jeho sekretariátu,“ uviedol pred novinármi Gibóda. Je podľa neho jedno, akú si občan zvolí mailovú adresu, každý takýto e-mail by mal prejsť a zamestnanci by sa ním mali kompetentne zaoberať.

Reakcie do 24 hodín

Podľa Polačeka v transparentnom meste Košice je hrubo netransparentné, ak obyvatelia píšuci na oficiálne adresy zverejnené na webstránke mesta, nemajú istotu, či ich námety, prosby, žiadosti či sťažnosti niekto číta.

Predseda Pravého poslaneckého klubu v MsZ Špak uviedol, že ak občan pošle na mestský úrad e-mail, reakcia by mala byť zabezpečená do 24 hodín. „Neznamená to, že má byť do 24 hodín vyriešený, ale znamená, že úrad by mu mal napísať, áno, prijali sme ho a začíname to riešiť,“ povedal.

Poslancom zriadili oficiálne mailové adresy

Na zasadnutí MsZ z 9. februára sa poslanec Polaček vo vystúpení sťažoval, že primátorovi poslal niekoľko mailov s rôznymi žiadosťami týkajúcimi sa najmä rozpočtu, ale odpovede sa nedočkal. Raši vtedy reagoval, že z mailovej adresy poslancov MsZ žiadne otázky nedostal.

„Čiže, pokiaľ ste mi to posielali z nejakej adresy, neviem, pat a mat alebo inej, tak to skončilo v spame, ale z vašej oficiálnej adresy som nedostal žiadnu,“ povedal primátor.

Hovorkyňa magistrátu Linda Šnajdárová k tomu uviedla, že mesto sa rozhodlo na oficiálnu komunikáciu medzi poslancami a mestom využívať mailové adresy v tvare meno.priezvisko@kosice.sk, ktorá je automaticky zriadená každému poslancovi. „Je to rozhodnutie samosprávy, ku ktorému došlo práve z dôvodu, že niektoré adresy, ktoré poslanci na komunikáciu preferujú, môže systém zaradiť do nevyžiadanej pošty,“ povedala.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM