Krimi

Zásah policajtov v rómskej osade: Začne sa trestné stíhanie!

Pre policajný zásah v Moldave nad Bodvou sa začne trestné stíhanie. Prešovský prokurátor po preskúmaní spisového materiálu o policajnej akcii z 19. júna minulého roka v osade v Moldave vydal pokyn na začatie trestného stíhania.

Ilustračný obrázok k článku Zásah policajtov v rómskej osade: Začne sa trestné stíhanie!
Zdroj: Webnoviny.sk

Konať sa začne vo veci podozrenia zo spáchania trestných činov zneužívania právomoci verejného činiteľa, ublíženia na zdraví a porušovania domovej slobody. Uviedol hovorca prešovskej prokuratúry Marián Spišák.

Pomohla aj medializácia

Pokyn na stíhanie vydal banskobystrickému vyšetrovateľovi inšpekcie ministerstva vnútra. „Po začatí trestného stíhania bude objasňovaný skutkový stav veci vykonávaním vyšetrovacích úkonov podľa Trestného poriadku,“ napísal Spišák.

Vlaňajšie policajné zásahy v osade v Moldave nad Bodvou a v Drienovci sa dostali na Krajskú prokuratúru v Prešove po tom ako Generálna prokuratúra na základe podkladov a spisových materiálov dospela k záveru, že je v danej veci dôvod na začatie trestného stíhania. Generálna prokuratúra na prípade spolupracovala aj s kanceláriou verejnej ochrankyne práv a úradom splnomocnenca vlády pre rómske komunity. Vedenie prokuratúry však iniciatívne rozhodlo aj na základe medializovaných správ.

Zveličovanie uškodilo

Ministerstvo vnútra uviedlo, že rešpektuje rozhodnutie Generálnej prokuratúry. „Veríme, že sa ukáže, kto v prípade od začiatku zavádza. Už prvotné informácie o 80-tke zranených Rómov či zranení malého dieťaťa, ktoré po policajnej akcii v Moldave vychádzali z osady, sa ukázali ako nepravdivé. Potvrdila to aj kontrola Sekcie kontroly a inšpekčnej služby MV SR,“ povedal hovorca rezortu vnútra Ivan Netík. Dodal, že hyperbolizácia aj správa ombudsmanky celému prípadu viac uškodili, ako pomohli.

Prípad sa stal v Košickom kraji, na prešovskú prokuratúru poputoval aj preto, aby sa vo veci rozhodlo objektívne. Zásah polície z 19. júna si vyslúžil ostrú kritiku najmä zo strany mimovládnych organizácií a tiež verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej, ktorá sa pre postup ministerstva vnútra a policajného prezídia obrátila na vládu SR. Na jej rokovaní však už nedostala priestor, aby svoje presvedčenie o porušení práv vysvetlila. Minister vnútra Robert Kaliňák v akcii policajtov doposiaľ nevidel problém, Rómov z osady, ktorých údajne dobila polícia, označil za klamárov. Ani inšpekcia ministerstva vnútra po preskúmaní nezistila pri akcii žiadne pochybenie.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM