Samospráva

Zastupiteľstvo riešilo parkovanie v meste: Poslanci odklepli VZN, koľko sa bude platiť?

Mestské zastupiteľstvo prijalo Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o parkovaní na vymedzenom území mesta. Toto schválenie má za cieľ podľa vedenia mesta zosúladiť nejednoznačné právne názory na výber parkovného súkromnou firmou. Výška parkovného sa meniť nebude.

Ilustračný obrázok k článku Zastupiteľstvo riešilo parkovanie v meste: Poslanci odklepli VZN, koľko sa bude platiť?
Zdroj: TASR

Návrh VZN mal pôvodne s účinnosťou od 1. januára 2014 stanovovať zónu plateného parkovania a cenník, obe vychádzali zo súčasného stavu. Parkovné v Košiciach ostáva aj naďalej regulované parkovacím poriadkom vydaným firmou EEI na základe nájomnej zmluvy medzi mestom a touto spoločnosťou.

Nesúlad v právnych názoroch

Prevádzku parkovísk a výber parkovného súkromnou firmou v Košiciach napadla v lete minulého roku krajská prokuratúra, podľa ktorej išlo o stav v rozpore so zákonom, keďže výber parkovného nebol príjmom obce. Vedenie mesta však tvrdí, že nejde o porušenie platnej legislatívy.

Národná rada SR v októbri schválila úpravu cestného zákona, ktorý aktuálny stav v Košiciach výslovne umožňuje, potrebné však bolo prijať príslušné VZN. Prijatím navrhovaného nariadenia sa tak podľa Rašiho mal odstrániť nesúlad v právnych názoroch mesta a prokuratúry.

Jedno euro za hodinu státia v meste

Neprijatie VZN na decembrovom zastupiteľstve nemalo podľa primátora pre mesto aktuálne žiadne následky. „Zmluva medzi mestom a parkovacou spoločnosťou je platná, nie je žiadny rozpor medzi platnou legislatívou a zmluvou, ktorú má mesto uzavreté. Výška parkovného bola prebratá tak, ako ju kedysi robila správa majetku mesta Košice, čiže sumy ostávajú nezmenené,“ povedal vtedy Raši. Návrh VZN sa preto dostal dnes na opätovne rokovanie zastupiteľstva.

Po zapracovaní pripomienok, ktoré poslanci predniesli na decembrovom rokovaní zastupiteľstva bolo dnes VZN schválené. Prijaté VZN stanovuje zónu plateného parkovania a cenník, obe vychádzajú zo súčasného stavu. Základná sadzba za parkovanie v centrálnej mestskej zóne tak ostáva na sume jedno euro za hodinu. Ceny rezidentských parkovacích kariet a prenosných a neprenosných parkovacích kariet, kde sa navrhované ceny pohybujú od 100 eur do 500 eur. Za schválenie hlasovalo 31 poslancov, dvaja sa zdržali a 11 boli proti.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM