Marcel Mojžiš Správy

Zatretie steet-art diela šokovalo aj vedenie mesta: Primátor žiada vyšetrovanie!

Zatieranie rozsiahlej street-artovej maľby, ktorú na stene budovy v centre Košíc vytvorili medzinárodne uznávaní ukrajinskí umelci, vo štvrtok nemilo prekvapila aj vedenie mesta. Primátor Richard Raši žiada vyšetrenie celej záležitosti.

Som sklamaný z celej tejto akcie, ktorá k pozitívnej propagácii Košíc ako Európskeho hlavného mesta kultúry rozhodne neprispela. Pokyn na likvidáciu tohto diela nevyšiel z magistrátu. Budeme žiadať o vyšetrenie a zverejnenie mena osoby a inštitúcie, ktorá iniciovala jeho odstránenie,“ reagoval Raši. Pre mesto bola podľa neho česť hostiť umelcov, ktorí dostali priestor aj v Rusku, Portugalsku či Španielsku, a je preto smutné vidieť poškodenie ich diela.

Pretierať dielo dvojice umelcov z Kyjeva, ktorí sa volajú Interesni Kazki, začali vo štvrtok robotníci bielou farbou. Muralistické dielo na rohu Kováčskej a Vodnej ulice vzniklo v roku 2011 v rámci festivalu Street Art Communication, ktorý vytvára vo verejnom priestore mesta galériu súčasného pouličného umenia.

Problémom diela pri jeho vzniku bolo, že sa nachádza v Mestskej pamiatkovej rezervácii a organizátori mali povolenie len od majiteľa budovy a nie od pamiatkového úradu. V prípade prebiehalo aj policajné vyšetrovanie. Likvidácia maľby vyvolala mnohé pobúrené reakcie. Nesúhlas vyjadrila aj organizácia Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013, ktorá festival Street Art Communication podporuje v rámci programu EHMK.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM