Lukáš Zavacký Správy

Záujem o autobusovú prímestskú dopravu klesá: V Košickom kraji o 38 percent cestujúcich menej!

Počet prepravených cestujúcich prímestskými autobusmi v Košickom kraji z roka na rok klesá. Čo hovoria čísla?

Ilustračný obrázok k článku Záujem o autobusovú prímestskú dopravu klesá: V Košickom kraji o 38 percent cestujúcich menej!
Zdroj: TASR

V minulom roku ich bolo podľa údajov Úradu Košického samosprávneho kraja (KSK) o 3 percentá menej ako v predchádzajúcom. Za desaťročie predstavuje pokles 38,1 percenta. Výdavky na tento druh dopravy pritom za desaťročie stúpli až o 120 percent. Vlani boli vo výške zhruba 17,138 milióna eur, čo je asi pätina (20,1 percenta) z celkových bežných výdavkov KSK.

Čítajte tiež: Sever vymieňa prístrešky, FOTO: Ktoré zastávky prechádzajú modernizáciou?

„Dôvodom sú najmä náklady na mzdy vodičov – aj napriek tomu, že u nás sú najnižšie na Slovensku. Ďalej na prevádzkovú a správnu réžiu a hlavne na odpisy autobusov. Kompletná obnova vozidlového parku v prímestskej doprave priniesla jeho historicky najnižší priemerný vek u nás (5,8 roka), vyššiu spoľahlivosť, bezpečnosť, kvalitu a výraznú zmenu štruktúry,“ uviedol vedúci odboru dopravy KSK, Ladislav Olexa.

Pokles množstva cestujúcich je však celoslovenský jav. „KSK sa snaží o prinavrátenie záujmu o túto dopravu, a to najmä skvalitnením služieb, ako je napríklad spomenutá modernizácia, zvýšením komfortu vo vozidlách, presnosťou dodržiavania cestovných poriadkov, zlepšením informovanosti ľudí i prístupu personálu k nim, no v prvom rade bezpečnosťou a spoľahlivosťou dopravy,“ konštatoval L. Olexa.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM