Správy

Zaujímavá vychytávka, ktorá sa týka i nášho mesta: Košičania, viete čo je pocitová mapa?

Košičania, viete, čo je to pocitová mapa? Ide o zaujímavý projekt, ktorý sa týka aj metropoly východu. Veď si to pozrite...

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavá vychytávka, ktorá sa týka i nášho mesta: Košičania, viete čo je pocitová mapa?
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk

Čoraz viac slovenských miest sa pridáva k zaujímavému projektu, ktorého cieľom je vytvoriť pocitovú mapu toho svojho mesta. Výnimkou nie sú ani Košice. O čo ide?

Priestor na vyjadrenie sa

Pocitová mapa dáva priestor vyjadriť sa obyvateľom mesta k atraktívnosti verejných priestorov, doprave, zeleni a bezpečnosti. Tí, ktorí sa rozhodnú do pocitovej mapy prispieť svojím názorom, postupne zodpovedajú 8 otázok týkajúcich sa vyššie spomínaných oblastí. Stretnúť sa môžu s otázkami ako: Ktoré priestory sa vám páčia? Kde máte problémy s bicyklovaním? V ktorej oblasti je dostatok kvalitnej zelene? Na otázky môžete odpovedať farebným označením miesta i slovným popisom.

Ako autori projektu informovali, pocitové mapy vznikli pôvodne ako podporný nástroj pre tvorbu Manuálu verejných priestranstiev mesta Prešov. Cieľom bolo použiť nástroj, ktorý uľahčí participatívny zber dát na úrovni mesta a napomôže skvalitniť výsledný materiál.

Zatiaľ najlepšie Hlavná ulica

,,Spolu s platformou Verejné priestory má za cieľ prispieť k nárastu záujmu o verejné priestory na celonárodnej úrovni. Výsledky z nej budú prístupné ako samosprávam, tak verejnosti." informujú ďalej na webe tvorcovia myšlienky.

Ako možno z aktuálnej mapy týkajúcej sa metropoly východu nateraz vyčítať, vzhľadom na celkovú kvalitu priestoru ľudia v Košiciach najradšej navštevujú Hlavnú ulicu, Kasárne/ Kulturpark či Mestský park. Kvôli celkovému zanedbaniu sa im najviac nepáči napr. Staničné námestie, Námestie osloboditeľov, ako aj Dominikánske námestie.

Vyjadriť svoj názor môžete aj vy na pocitovej mape mesta Košice.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM