Kultúra

Záverečný ceremoniál EHMK: Rusínske piesne matky Andy Warhola zaznejú premiérovo v novej podobe

Diváci majú možnosť v štvrtok prísť na zaujímavý koncert spojený s krstom albumu. Jedinečný hudobný projekt predstaví rusínske piesne matky predstaviteľa pop-artu v podaní operného speváka Igora Kucera. Pôjde o súčasť programu záverečného ceremoniálu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK).

Ilustračný obrázok k článku Záverečný ceremoniál EHMK: Rusínske piesne matky Andy Warhola zaznejú premiérovo v novej podobe
Zdroj: TASR

Ľudové rusínske piesne, ktoré v USA naspievala matka Andy Warhola, zaznejú v premiére vo štvrtok 12. decembra v Košiciach v podaní operného speváka Igora Kucera a hudobnej skupiny Emotion group.

Koncert spojený s krstom albumu

Koncert s názvom Andy Warhol – Návraty ku koreňom bude v Kasárňach/Kul­turpark spojený s krstom CD albumu. Pôjde o súčasť programu záverečného ceremoniálu EHMK. Predpremiéra koncertného programu bude v stredu v prešovskom Divadle Alexandra Duchnoviča.

Jedinečný hudobný projekt spája v sebe autentickú nahrávku matky slávneho predstaviteľa pop-artu, ktorá sa narodila v dedine Miková na východnom Slovensku. Piesne naspievala na LP platňu v 50. rokoch 20. storočia v nahrávacom štúdiu v Pittsburghu.

Andyho korene na Slovensku

„Je to jeden z mála zachovaných momentov, ktorý dokazuje, aké má korene samotný Andy. My sme sa dostali k týmto nahrávkam a bola to pre nás výzva. Dali sme to do podoby, ktorej hovoríme world music, kde sa prepájajú rôzne štýly a žánre, nakoniec sme to nahrali na CD-čko, ktoré je súčasťou projektu,“ priblížil dnes spevák Kucer.

Pôvodné piesne sú prearanžované do nového šatu, koncertné vystúpenie je spojené s multimediálnym programom. Súčasťou vydaného CD-čka sú aj pôvodné piesne v podaní Júlie Zavackej – Warholovej a starosloviensky otčenáš.

Igor Kucer s bratom Vladimírom, ktorý je producentom projektu, a kapelou Emotion group chcú na budúci rok v marci a apríli urobiť koncerty po Slovensku, aby projekt predstavili čo najširšiemu publiku. V máji plánujú turné v USA vrátane New Yorku, Washingtonu či Pittsburghu. „Chceli by sme to ukázať aj samotným Američanom, ktorí majú Andyho za svojho, ale zrejme málokto z nich tuší, kam siahajú jeho korene,“ povedal Igor Kucer, sólista opery Štátneho divadla v Košiciach.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM