Alexandra Kolínská Kultúra

Zažil väzbu v gulagoch: Známy košický dirigent spomína na pobyt v stalinských táboroch

Kronika života politického väzňa č. 2A-424. Pod týmto názvom vyšiel v týchto dňoch slovenský preklad knihy Levka Dohoviča, ktorého Košičania poznajú aj ako významného predstaviteľa ukrajinskej národnostnej menšiny na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Zažil väzbu v gulagoch: Známy košický dirigent spomína na pobyt v stalinských táboroch
Zdroj: Dnes24.sk

Dlhoročný umelecký vedúci a dirigent Ukrajinského národného zboru Karpaty v meste pôsobí už takmer tri desiatky rokov. Autora vo veku necelých 15 rokov odsúdili v roku 1950 v Užhorode za politické trestné činy a v rôznych väzniciach a táboroch vtedajšieho Sovietskeho zväzu strávil takmer sedem rokov. V roku 1957 sa mu podarilo dostať do vtedajšieho Československa, kde postupne pôsobil v Prahe, v Prešove a od roku 1973 v Košiciach. Represáliám sa autor nevyhol počas komunistického režimu ani v Československu, pričom bol pod dozorom Štátnej bezpečnosti.

Stalinské rekreačné zariadenia

Dohovič v kronike približuje zaujímavé i dramatické chvíle z priebehu jeho vyšetrovania a pobytu v „stalinských rekreačných zariadeniach“. „Napriek tomu, že som za tých niekoľko desiatok rokov môjho búrlivého života už trochu pozabúdal na niektoré detaily, pokúsil som sa v knihe čitateľom priblížiť to, čo sa do dnešného dňa uchovalo v poznámkach zašitých v mojom väzenskom úbore a v mojej pamäti,“ hovorí autor.

Vydavateľom knihy spomienok je Zväz skautov Plast ukrajinsko-rusínskej národnosti na Slovensku v spolupráci s prešovským vydavateľstvom Nitech. V ukrajinčine vyšla v roku 2013 s podporou Úradu vlády SR z programu Kultúra národnostných menšín 2013. Slovenské aj ukrajinské vydanie autor slávnostne predstaví v Kasárňach Kulturparku v sobotu 29. novembra o 16.00 h.

Politický väzeň

Prezentácia knihy je súčasťou projektu Košický dirigent z gulagu – kronika života, ktorý získal podporu z grantovej schémy neziskovej organizácie K-13 – Košické kultúrne centrá. „Cieľom projektu bol preklad publikácie Kronika života politického väzňa č. 2A-424 z ukrajinského do slovenského jazyka a jej prezentácia širokej verejnosti spojená s literárno-dokumentárnym večerom, výstavou fotografií a sériou besied o nebezpečnosti totalitných režimov. Prezentácia sa uskutoční pri príležitosti 25. výročia Nežnej revolúcie,“ hovorí koordinátorka projektu Helena Dohovičová.

Dirigent z gulagu

Súčasťou prezentácie bude aj premietanie dokumentárneho filmu Ľuby Koľovej Dirigent z gulagu, ktorý vznikol v košickom štúdiu RTVS. „Revolta voči zriadeniu ho stála nielen slobodu, ale takmer aj život. Rozsudok smrti mu zmenili iba preto, lebo ešte nebol plnoletý. Sedem rokov v gulagoch ho však paradoxne priviedlo k hudbe a dirigovaniu, ktoré ho sprevádzajú dodnes,“ hovorí Koľová.

V rámci projektu sa 3. decembra uskutoční aj beseda s Levkom Dohovičom vo Verejnej knižnici Jána Bocatia v Košiciach.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM