Lukáš Mano Kultúra

Zažili Jeho blízkosť

"Bolo to fantastické..." "Všetky starosti boli peč..." "Usmievala som sa..."

„Godzone projekt je viac o tom, čo Boh urobil pre nás, ako o tom, čo my robíme pre Neho. Je to pozvánka od Otca, ktorý volá svoje deti domov, do Božej zóny. Túžime, aby Godzone bol projektom nás všetkých. Veríme, že môžeme tvoriť Božiu zónu v našom okolí, v našich školách, mestách a spoločenstvách a práve tam žiť praktické kresťanstvo. Veríme, že naši modlitebníci, dobrovoľníci a finanční podporovatelia nezastávajú len externú funkciu v tomto projekte, ale sú jeho živou a plnohodnotnou súčasťou. Godzone projekt je tu preto, lebo sme spoznali posolstvo, ktoré tento svet žalostne potrebuje a my mu ho chceme priniesť.“

V hale Cassosport sa predstavila jedna z najslávnejších slovenských gospelových skupín eSPé. Spevák kapely Julo Slovák a ostatní muzikanti vytvorili skvelú šou, na ktorej sa bavil každý – od detí, študentov až po mníšky tancujúce pod pódiom. Všetci zažili Božiu blízkosť.

„Bolo to fantastické,“ rozpráva jedna z účastníčok koncertu Diana. „Všetky starosti boli akoby zázrakom preč. Po celý čas som sa usmievala. Mám skvelú náladu. Som šťastná,“ usmieva sa Diana a z tváre jej doslova žiari šťastie. Julo Slovák, spevák eSPé, mal okrem hudobného vystúpenia i vlastnú prednášku, ktorou oslovil viac než tisícový dav.

„Naša Zem,“ prednášal Julo na pódiu, „má 1 300 000-krát menší objem ako Slnko.“ Z vrecka vytiahol ping-pongovú loptičku, ktorú v zadných radoch ani poriadne nevideli. „Predstavte si, že táto loptička je naša Zem,“ povedal a prešiel k plátnu, na ktorom bol obrovský obraz hviezdy Slnečnej sústavy. Priložil loptičku k obrazu Slnka a povedal: „Toto je naša Zem, niekde na nej si ty a náš Boh ťa miluje.“

Touto vetou zožal nadšený potlesk davu. Všetci veriaci mali v pondelok v Cassosporte sviatok. Gospelové koncerty si užíva každý nadšenec a mnohí oddaní kresťania.

**Čo je to Gospel? **

Sú to čierne americké protestantské spevy a s dvadsiatym storočím asociovaný zasvätený žáner. V tomto štýle vokalisti radikálne skrášľujú jednoduché melódie a v plnom falzetovom hlase spievajú, hmkajú, vrčia, trúchlia, šepkajú, kričia a plačú. Veľmi radi používajú frázy ako „Lord have mercy“, „well,well,well“. Spev môže byť sprevádzaný spontánnym alebo choreografickým tancom a tlieskaním rúk.

Godzone nekončí

Projekt pokračuje v ďalších slovenských mestách a organizátori Vám ponúkajú možnosť zapojiť sa do života s Cirkvou i cez internet. Okrem toho všetkým účastníkom porozdávali brožúrky, v ktorých sa mohli dozvedieť viac a v prípade záujmu sa aktívne zúčastniť, aby mohli Božiu zónu šíriť aj vo svojom okolí – čo bolo hlavnou myšlienkou celého projektu.

Godzone
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM