Lenka Fedorová Rôzne

Zázračný prameň pri Košiciach? Vraj najlepší liek po opici!

Dedinky v okolí Košíc skrývajú množstvo zaujímavostí, o ktorých ani neviete, kým sa do nich nevyberiete. Jednou takou je aj malá obec, pri ktorej leží zvláštny prameň.

Ilustračný obrázok k článku Zázračný prameň pri Košiciach? Vraj najlepší liek po opici!
Zdroj: Dnes24.sk

Na Slovensku sa nachádza asi 1500 minerálnych prameňov. Každý z nich je niečom jedinečný a špecifický. Jeden taký leží aj neďaleko Košíc. Nachádza sa v blízkosti obce Buzica.

Minerálny prameň s liečivou vodou

Obec ležiaca v bezprostrednej blízkosti štátnej hranice s Maďarskom má čosi cez tisíc obyvateľov. V nedávnom článku sme obec spájali s raritou, ktorá sa nevidí len tak často. V obci si totiž našlo domov množstvo bocianov, a tak sa stala európskou obcou bocianov. To však nie je všetko, na svojom konte má ešte jednu zaujímavosť, a tou je minerálny prameň, nazývaný Slaný vrt, ktorý má vraj liečivé účinky.

Slovenská agentúra životného prostredia opisuje prameň ako vrt, ktorý sa nachádza asi 4 km severozápadne od obce Buzica pri ceste smerom na Mokrance, zriadený vľavo od cesty, v poli, vo vzdialenosti 130 m. Výtok je odvedený rúrou z PVC popod cestu do melioračnej priekopy.

Pomáha, ak to preženiete s alkoholom

Ako ďalej agentúra na svojom webe uvádza, prameň voľne vyteká s občasným chrlením pod tlakom plynu zo zdvihnutého oblúka rúry. Miesto je označené tabuľkou „MINERÁL“ pri pevnom strome vedľa cesty. Výtok je sprístupnený chodníkom zo želozobetónových panelov. Odber občasný napustením z rúry. Voda je číra a má chuť slanej kyselky.

Podľa miestnych sa k prameňu viaže aj jedna rarita. Voda z prameňa je mierne uhličitá a trochu slaná. Mnohí ľudia si ju pochvaľujú hlavnej v stavoch „po opici“. Vtedy vraj rýchlo zaberie, avšak za krátky čas pocítite aj pocit hladu.

Čítajte tiež: Známy prameň Gajdovka v Košiciach je zadarmo: Čo ale hovoria hygienici?

Napriek tomu, že kvalita prameňov nespadá pod Regionálny úrad verejného zdravotníctva, úrad apeluje na to, že z voľne dostupných prameňov, ktoré nie sú spoľahlivo chránené nie je bezpečné užívať vodu. Na ich kvalitu môže okrem znečistenia ľuďmi pôsobiť aj znečistenie zvieratami či prírodnými živlami. Napriek tomu, že voda z minerálneho prameňa pri Buzici je oficiálne pitná, do úvahy je potrebné brať určitú mieru rizika.

FOTO: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM