Lenka Fedorová Rôzne

Zázraky prírody rastú Košičanom rovno pod nosom: 5 byliniek, ktoré si môžete nazbierať v našom meste aj teraz

S májom prichádza aj čas na zber rôznych liečivých rastlín, ktoré máme takmer na každom kroku, obchádzame ich, no ani netušíme o ich významnom vplyve na naše zdravie. Vybrali sme pre vás 5 byliniek, ktoré si už teraz môžete nazbierať aj v našom meste.

Ilustračný obrázok k článku Zázraky prírody rastú Košičanom rovno pod nosom: 5 byliniek, ktoré si môžete nazbierať v našom meste aj teraz
Zdroj: TASR

Jar je v plnom prúde a v záhradkách i na lúkach môžeme vidieť pestrú škálu kvetov. Často sa nad nimi ani nepozastavujeme, avšak robíme chybu. Niektoré rastlinky, ktoré na prvý pohľad nevábia, v sebe skrývajú zázračné liečivé látky, ktoré priaznivo pôsobia na naše zdravie. Vybrali sme preto pre vás päť liečivých rastlín, ktoré máme rovno pod nosom aj v našom meste.

Mäta pieporná

Mäta je veľmi známou a obľúbenou rastlinkou. Môžeme ju nájsť voľne v prírode, ale aj posadiť si ju doma, nakoľko sa rýchlo rozrastá. Mäta povzbudí náš organizmus a osvieži dych. Obsahuje silicu, z čoho významnú časť predstavuje mentol. Práve mentol svojimi antiseptickými účinkami dokáže výrazne ovplyvniť naše zdravie. Známy je jej povzbudzujúci účinok na centrálny nervový systém. Vňať mäty je vhodná do jahňacieho a baranieho mäsa, do omáčok i do zeleninových šalátov. O účinkoch mäty sa viac dočítate TU.

Hloh obyčajný

Ak sa vyberiete na lúku či k lesu vyvenčiť psa a natrafíte na túto rastlinku, určite sa pri nej zastavte. Hloh je známy aj pod názvom lôh. Je to listnatý ker, ktorý môže dorásť do výšky 2,5 až 5 metrov. Kríky hlohu sú na jar obsypané bielym kvetom, kvitne od mája do polovice júna. Jeho plodom sú potom červené malvice.

Z literatúry je známych viacero druhov hlohov, všetky okrem okrasných kríkov, ktoré majú ružové a červené kvety, obsahujú liečivé látky. V máji a júni zbierame nie veľmi rozkvitnuté kvety, listy od júna do septembra a následne od septembra až do októbra, ešte pred príchodom prvým mrazov, zbierame plody. Sušíme ich umelým teplom maximálne do 40 –50 °C.

Účinky hlohu sú spojené hlavne so zdravým srdcom. Odvar z hlohu, zlepšuje srdcovú činnosť, rozširuje cievy, zlepšuje výkonnosť srdcového svalu, znižuje tlak krvi a hladinu cholesterolu, potláča sklerotické prejavy, má upokojujúce účinky a pomáha pri nespavosti. Na 500 ml vody pridáme 2 PL plodov, varíme cca 10 minút. Odvar pijeme vlažný. Účinkom hlohu sa nepripisujú vedľajšie účinky, avšak ak sa ho rozhodnete užívať, poraďte sa najprv so svojím lekárom, najmä ak užívate lieky na podporu srdcovej činnosti. Viac o hlohu sa dočítate TU.

Rebríček obyčajný (Myší chvost)

Rebríček je ďalším, ktorý patrí do skupiny rastlín, ktoré všetci poznáme, avšak zabúdame alebo nevieme o ich využití. Rebríček obyčajný, alebo ľudovo myší chvost je bylina, z ktorej sa pripravuje tinktúra. Možno ju nájsť v na lúke, v trávnatých porastoch pri dome, ale aj v obchodoch so zdravou výživou. Môže znížiť dĺžku krvácania a poskytnúť úľavu od menštruačných bolestí. Viac sa o pomoci pri menštruačných ťažkostiach dočítate TU.

Pŕhľava dvojdomá

Niet snáď nikoho, kto by nepoznal pŕhľavu. Táto zdravá rastlinka rastie od apríla do septembra. Zbierame vrcholky, listy, ale aj celú vňať, najvhodnejšie obdobie je od konca apríla až do konca mája, ešte pred rozkvitnutím. Pŕhľavu sušíme v tieni, ale nie dlho, aby si zachovala zelenú farbu (maximálne pri teplote 60 °C). Usušené bylinky pretriedime, čierne listy vyhodíme a uskladňujeme maximálne jeden rok, resp. do ďalšieho zberu.

Pŕhľava ma široké využitie. Chlorofyl, ktorý obsahuje má výborné dezinfekčné účinky. Zužitkujeme ho popíjaním pŕhľavového záparu, ktorý si pripravíme z 1 ČL bylinky, zalejeme prevarenou vodou (80°C) a pijeme 3× denne po dobu 14 dní. Tinktúru z pŕhľavy si pripravíme tak, že bylinku v pomere 1:5 zalejeme 40 % bielym alkoholom, necháme odstáť asi 14 dni a pritom denne premiešame. Tinktúru scedíme, užívame po kvapkách 20 – 25 kvapiek 3× denne.

Pŕhľava pôsobí pozitívne na pečeň, obličky a žlčník, podporuje tvorbu červených krviniek a ovplyvňuje metabolizmus. Má protizápalový a regeneračný účinok. Viac o pŕhľave TU.

Pastierska kapsička

Päticu liečivých rastlín, ktoré nám rastú rovno pod nosom uzatvára bylinka, ktorá sa vyskytuje takmer všade, avšak je veľmi hodnotnou liečivou rastlinou. Nájdeme ju pri ceste, na lúkach, v záhradách i poliach. Kapsička pastierska sa používa na zástavu krvácania, a je taktiež účinná v oddialení menštruácie. Viac o riešení menštruačných ťažkostí TU.

Ak ste sa rozhodli ísť si niektorý z týchto darov prírody nazbierať, uprednostnite radšej odľahlejšie miesta, ďalej od vozovky a pred sušením ich nezabudnite poriadne umyť.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Zdravie.sk

Môže vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM