Správy

Zbraňová amnestia v našom regióne? Ľudia už odovzdali poriadny arzenál nelegálnych zbraní!

Od decembra minulého roka majú ľudia možnosť beztrestne odovzdať nelegálne držané zbrane a strelivo. Za ten čas stihli policajti obdržať poriadny arzenál zbraní.

Ilustračný obrázok k článku Zbraňová amnestia v našom regióne? Ľudia už odovzdali poriadny arzenál nelegálnych zbraní!
Zdroj: TASR

Zbraňová amnestia odštartovala prvého decembra minulého roka a potrvá do konca mája. V rámci tejto akcie môžu ľudia beztrestne odovzdať nelegálne držané zbrane a strelivo na útvaroch Policajného zboru. „Cieľom v poradí tretej zbraňovej amnestie je znížiť počet nelegálne držaných zbraní a streliva, a tým aj riziko, že sa nimi bude páchať trestná činnosť,“ informuje Ministerstvo vnútra.

Odovzdali poriadny arzenál

Za prvé štyri mesiace stihli ľudia policajtom odovzdať celkom slušný arzenál zbraní. „Od decembra do konca marca odovzdali občania na útvaroch Policajného zboru 1778 nelegálne držaných strelných zbraní a 21 076 kusov streliva,“ uvádza Ministerstvo vnútra.

Prvenstvo v odovzdaných zbraniach má Banskobystrický kraj (392 zbraní),na druhom mieste je Nitriansky kraj, z ktorého ľudia zatiaľ policajtom odovzdali 256 kusov zbraní a na tretej priečke je Žilinský kraj (235). Čo sa týka Košického kraja, tu sa odovzdalo 144 zbraní.

Najviac streliva bolo odovzdaného v Bratislavskom kraji (4243 kusov). Druhá priečka patrí Nitrianskemu kraju, kde sa odovzdalo 2884 kusov. Košický kraj obsadil tretie miesto, kde sa celkovo odovzdalo 2791 kusov streliva.

Zbrane si môžu zaevidovať

Všetky odovzdané zbrane a strelivo budú podľa Ministerstva vnútra podrobené balistickému skúmaniu. „V zákonom stanovenej lehote budú mať občania možnosť si túto zbraň zaevidovať pod podmienkou, že ňou nebol spáchaný trestný čin a spĺňajú podmienky na držanie alebo nosenie zbrane. Prípadne budú môcť previesť vlastníctvo zbrane na inú osobu spĺňajúcu podmienky na držanie alebo nosenie zbrane,“ uvádza ministerstvo, ktoré zároveň dodáva, že ak tak ľudia neurobia, zbraň sa stane vlastníctvom štátu, ktorého správcom je Ministerstvo vnútra SR.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM