Zuzana Vajayová Rôzne

Zdravotný stav policajta po prestrelke v Kysaku je stabilizovaný

Stav 37-ročného policajta, ktorý je v lekárskej starostlivosti od utorka (10.5.), po prestrelke pri obci Kysak, s poranením ramena a hrudníka je už stabilizovaný, avšak veľmi vážny.

TASR o tom informovala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) Jaroslava Oravcová. „Pacient leží na Oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny v umelom spánku, na umelej pľúcnej ventilácii,“ spresnila.

Podozrivý 43-ročný muž hospitalizovaný na I. klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny je v bezprostrednom ohrození života a zlyhávajú mu základné životné funkcie. „Kvôli poraneniu viacerých vnútorných orgánov, hornej končatiny a tvárovej oblasti podstúpil okamžite po prijatí do nemocnice vyše päťhodinovú operáciu, na ktorej sa zúčastnilo desať operatérov a traja anestéziológovia,“ doplnila hovorkyňa UNLP.

Policajná akcia, pri ktorej neďaleko obce Kysak v okrese Košice – okolie došlo k prestrelke a následne aj postreleniu páchateľa a policajta, bola podľa ministra vnútra Daniela Lipšica pripravovaná už dlhšiu dobu. „Úrad boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK) začal už v piatok 6. mája trestné stíhanie vo veci podozrenia z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy v štádiu prípravy,“ uviedol v utorok Lipšic na mieste činu.

Ako spresnil, malo ísť o vraždu dohodnutú cez e-mailovú komunikáciu medzi podozrivým a občanom Švajčiarska. „Ten chcel zomrieť, potom malo byť jeho telo rozštvrtené a následne skonzumované osobou, ktorej totožnosť sme nepoznali,“ dodal Lipšic. Ich stretnutie bolo teda dohodnuté na dnes ráno v obci Kysak a k aj k nemu prišlo. „V tejto situácii bol nasadený agent Policajného zboru so súhlasom sudcu Špecializovaného trestného súdu, ktorý prišiel v zastúpení občana Švajčiarska,“ doplnil Lipšic.

Priebeh kontaktu bol monitorovaný a vo chvíli, keď bolo verifikované, že ide o osobu, ktorá je podozrivá zo spáchania zločinu úkladnej vraždy, bol vykonaný policajný zásah. „Páchateľ počas zásahu vytiahol zbraň a v čase, keď už bol zasiahnutý ďalej strieľal, pričom zranil jedného príslušníka Pohotovostného policajného útvaru (PPÚ), ktorý chránil nášho agenta,“ spresnil ďalej minister a dodal, že ho zasiahol zboku do hrudnej dutiny, aj keď mal agent nepriestrelnú vestu. Páchateľ bol zasiahnutý približne päťkrát ostreľovačmi.

Prezident Policajného zboru Jaroslav Spišiak doplnil, že občan Švajčiarska sa prihlásil na výzvu, že navrhovateľ ho môže zavraždiť, rozštvrtiť a skonzumovať. „Keď zistil, že páchateľ to myslí vážne, oznámil celú vec švajčiarskej polícii, ktorá prostredníctvom Interpolu kontaktovala nás,“ povedal Spišiak. Dodal, že na mieste bolo zadržaných množstvo predmetov, ako vrece, nože, pílky a obeť mala byť odvedená na určité miesto v lese, kde mal časti tela ponechať a postupne ich prinášať domov. „Dohoda znela, že obeť omámi, bodne do srdca, následne rozštvrtí. Zvyšky tela mal posypať korením, aby ich nenašla zver,“ doplnil Spišiak.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM