Lenka Fedorová Správy

Ženy vraj nevedia čapovať pivo: Košičanka Michaela ukázala opak a tu je výsledok!

Michaela Bosáková chcela ukázať, že aj ženy to vedia! V rozhovore prezradila aký by mal byť správny výčapník i čo ju stále dokáže prekvapiť.

Ilustračný obrázok k článku Ženy vraj nevedia čapovať pivo: Košičanka Michaela ukázala opak a tu je výsledok!
Zdroj: Dnes24.sk

V auguste tohto roku sme vám priniesli článok o skvelom úspechu Košičanky Michaely Bosákovej vo výčapníckej súťaži. V česko-slovenskom finále v Plzni obsadila skvelé 3. miesto. Čo o sebe prezradila v rozhovore?

Ženy sa medzi výčapníkmi objavujú stále častejšie. Ako ste sa k tejto práci dostali vy?

Vďaka bývalému zamestnávateľovi, ktorý tvrdohlavo trval na tom, že za výčapom bude stáť po prvýkrát v ich prevádzke aj žena. Tak som sa od práce barmanky a čašníčky dostala za výčap.

A hneď ste sa prihlásili do súťaže Master Bartender a umiestnili v prvej trojke?

Úprimne povedané, nie. Než sa mi v súťaži podarilo uspieť, absolvovala som dva ročníky, v ktorých mi to nevyšlo a ani raz som sa neumiestnila. No a v tomto ročníku som si povedala, že do tretice všetko dobré. Do každého kola som išla s tým, že využijem všetko čo už viem, budem sama sebou a idem si len užiť. No a nakoniec to vyšlo a skončila som tretia. Trojka je zrejme mojím osudovým číslom.

Musí žena za výčapom búrať predsudky?

Ešte stále s týmto bojujem. Aj do súťaže som sa prihlásila v prvom rade preto, aby som dokázala, že aj ženy vedia správe načapovať dobré pivo.

Naši štamgasti zo začiatku veľmi protestovali proti tomu, aby im pivo čapovala žena. Lebo ženy to vraj nevedia a nedokážu. Práve im a im podobným som chcela ukázať, že aj nežné pohlavie načapuje dobré pivo.

Čo je podľa vás základná vlastnosť dobrého výčapníka?

Bezpochyby musí mať rád pivo. Výčapníka nemôže robiť človek, ktorý pivo nepije. Druhou najdôležitejšou vlastnosťou je komunikatívnosť.

Len výčapník, ktorý vie o pive čo-to povedať či presvedčiť ľudí, aby vyskúšať aj iný štýl načapovania piva je dobý výčapník. Ja osobne s tým problém nemám – ako správna žena, mám vždy na každú otázku aj odpoveď. A špeciálne k pivu mám vždy čo povedať.

Čo vás za výčapom stále prekvapuje?

Ešte stále málokto zo zákazníkov vie, že štandardným štýlom čapovania plzenského piva je „hladinka“, no okrem toho existuje aj „šnyt“ či „mlieko“. Je to asi profesionálnou deformáciou, ale aj ako zákazník si všímam vystupovanie výčapníkov, štýly a kvalitu ich čapovania. A musím povedať, že každým rokom pijem v reštauráciách a pivárňach stále lepšie pivo.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM