Rôzne

Žiarska firma opäť uspela so slnečnými kolektormi v Afrike

Ďalší významný úspech na africkom kontinente dosiahol najväčší slovenský výrobca slnečných kolektorov - THERMO|SOLAR Žiar, s.r.o., Žiar nad Hronom, keď sa mu podarilo zrealizovať novú dodávku slnečných kolektorov pre Maroko.

Ilustračný obrázok k článku Žiarska firma opäť uspela so slnečnými kolektormi v Afrike
Zdroj: Dnes24.sk

Pre nový hotel v meste Oujda dodala žiarska firma 64 kolektorov typu TS 300, ktoré tu budú slúžiť na ohrev teplej vody. Nejde o prvú dodávku pre Maroko, THERMO|SOLAR začal predávať v tejto krajine už v roku 2003, kedy dodali pre hotelový komplex v Marákeši 200 m² slnečných kolektorov Heliostar 400 V. Informoval o tom Ján Tomčiak, zástupca riaditeľa THERMO|SOLARU.

,,Na prelome júna a júla tohto roku sa ukončila, pod dohľadom THERMO|SOLARU, montáž solárneho systému v meste Oujda v Maroku. Mesto sa nachádza iba zopár kilometrov od hranice s Alžírskom a až do uzatvorenia tejto hranice prekvitalo z obchodu. Dnes je situácia podstatne horšia, ale mnohí podnikatelia predpokladajú oživenie aj v tejto časti krajiny. Pripravujú sa na to výstavbou nového obchodného centra, ktorého súčasťou bude aj nový hotel strednej kategórie. A práve novostavba tohto hotela bola zvolená za pilotný objekt na inštaláciu solárneho termického systému v rámci miestnej hotelovej siete. Aktívne využívanie slnečnej energie je v Maroku dostatočne rozšírené, ale takmer všetko sú to jednoduché zariadenia s gravitačnou cirkuláciou. Postaviť solárny systém pre veľký objekt na takejto báze je veľmi nepraktické a aj málo estetické. Práve systém od THERMO|SOLARU má ukázať výhody solárnych systémov s nútenou cirkuláciou oproti gravitačným,“ povedal J. Tomčiak.

Poukázal však aj na to, že realizácia solárneho zariadenia má v afrických podmienkach v porovnaní so slovenskými svoje špecifiká. ,,Treba miestnych inštalatérov naučiť pracovať trochu inak, ako sú zvyknutí, viac dozerať na kvalitu a estetiku vykonaných prác. Dostupnosť niektorých materiálov nie ja taká ako u nás. Určitú komplikáciu spôsobilo aj to, že v sobotu večer 28.júna sa začal moslimský posvätný mesiac Ramadan. Počas tohto mesiaca plynie život len tak na pol plynu. Všetko sa však podarilo prekonať, miestni partneri vyvinuli maximálne úsilie, aby 64 kolektorov typu TS300 mohlo dodávať teplo na ohrev teplej vody. Kolektory, samozrejme, pracujú s výrazne vyšším výkonom, ako v našich stredoeurópskych podmienkach. Ani rýchle zaprášenie krycieho skla v týchto arídnych podmienkach ich výkon výrazne neznížilo. Ak získané výsledky presvedčia investora o výhodnosti investície, postupne budú týmito kolektormi vybavené ďalšie novostavby hotelov i už existujúce objekty. Aj oni aj my sme získali dôležité skúsenosti, ktoré zúročíme pri ďalších inštaláciách,“ uzavrel J. Tomčiak.

Africký kontinent je pre svoj potenciál slnečnej energie jedným z najzaujímavejších teritórií pre využívanie solárnych zariadení. Vysoká účinnosť kolektorov, ich dlhá životnosť, nezávislosť na dodávkach surovín a ekologickosť, predstavuje obrovský potenciál rastu. Slnečné kolektory z Thermo|solaru v Žiari nad Hronom už úspešne zásobujú energiou nielen hotelový komplex v Marákeši, ale aj české veľvyslanectvo v Tunise, hotely v egyptskej Káhire a inštalované sú aj v Botswane. Kolektory Heliostar patria k dlhodobo najspoľahlivejším. Pracujú aj v extrémnych alebo neštandardných podmienkach. Príkladom je nielen Afrika, ale aj inštalácia vákuových plochých kolektorov na Umwelt-Forschungszentrum Zugspitze vo výške 2650 m nad morom v nemeckých Alpách, či vo veľmi extrémnych podmienkach v Patagónii blízko Antarktídy. Ako kontrast k týmto mrazivým podmienkam možno uviesť aj ich používanie pri odsoľovaní morskej vody v Ománe, v marockom Marákeši, či v alžírskej púšti.

Plochý kolektor TS 300, ktorý je predmetom dodávky pre marocké mesto Oujda, je najpredávanejším typom solárneho kolektora na Slovensku. THERMO|SOLAR, Žiar, s.r.o. ho vyrába bez prestávky už takmer 20 rokov a zo všetkých solárnych kolektorov, ktoré za ten čas firma predala v SR, tvoril TS 300 viac ako polovicu. Za obchodným úspechom tohto typu kolektora je najpriaznivejší pomer parametrov ceny a výkonu. TS 300 má vynikajúci pomer ceny k výkonu, jeho inštalácia i prevádzka sú jednoduché a má praxou overenú dlhú životnosť. V podstate bez údržby, s výnimkou výmeny nemrznúcej kvapaliny, by mal bezporuchovo dodávať teplú vodu 30 až 40 rokov. THERMO|SOLAR naň poskytuje záruku 12 rokov a tento typ spoľahlivo slúži v cca 40 krajinách sveta.

Ďalšie informácie sú na www.thermosolar.sk , alebo na : tel.: +421–45–601 6080

Žiarska firma opäť uspela so slnečnými kolektormi v Afrike
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM