Alexandra Kolínská Samospráva

Zima dávno za nami: Na povrch však vyšli čísla za údržbu, tieto úseky v kraji si vyžiadal najviac!

Cesty v našom kraji si vyžiadali údržbu aj počas zimy. Na povrch vyšli čísla, ktoré Košický samosprávny kraj investoval do ostatnej zimnej údržby. Pozrite sa, ktoré úseky si vyžiadali najviac.

Ilustračný obrázok k článku Zima dávno za nami: Na povrch však vyšli čísla za údržbu, tieto úseky v kraji si vyžiadal najviac!
Zdroj: TASR

Správa ciest KSK zabezpečovala v zimnej sezóne 2014/2015 údržbu ciest v celkovej dĺžke 2182 kilometrov. Z toho cesty II. triedy boli v dĺžke 557 km a cesty III. triedy 1361 km. Údržbu ciest I. triedy vykonávala Správa ciest KSK v dodávateľskom režime pre Slovenskú správu ciest (SSC) v dĺžke 264 km. Náklady na zimnú údržbu ciest II. a III. triedy v Košickom samosprávnom kraji (KSK) v zimnom období 2014/2015 predstavovali 3,48 milióna eur.

Zimná údržba trvala od 30. októbra 2014 do 8. apríla 2015. V jej priebehu došlo aj ku kalamitným a mimoriadnym situáciám. Snehové jazyky a záveje sa pri silnom vetre tvorili na celom území KSK od 5. do 9. februára, najviac na Zemplíne a v okolí Košíc. Kalamitná situácia v dôsledku stromov popadaných pod ťažkým snehom nastala v noci z 30. na 31. januára, kedy vyhlásili I. kalamitný stupeň v horských oblastiach okresov Košice okolie, Rožňava a Spišská Nová Ves. Najhoršia situácia bola na horskom priechode Súľová, pre spadnuté stromy ho uzavreli až do 10. februára.

Vplyvom silnejšej zimy boli náklady na zimnú údržbu v KSK o 22,8 % vyššie ako rok pred tým. Realizované výkony pri pluhovaní sa pritom zvýšili o 50 % a pri posype o 34 %.

Podľa dokumentu Správa ciest KSK používa na údržbu ciest celkovo 737 kusov techniky, ktorých priemerný vek je 24 rokov a viac. „Vzhľadom na nevyhovujúci stav zimnej techniky je nevyhnutná jej obnova s cieľom zefektívniť zimnú údržbu ciest tak z časového, ako aj z finančného hľadiska,“ uvádza sa v materiáli, ktorý predložil riaditeľ Úradu KSK Ondrej Bernát.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM