Kultúra

Zlatý žobrák prinesie do Košíc poriadnu exotiku: O ceny zabojuje produkcia z Kuby, Taiwanu, i Pakistanu

V stredu sa už po dvadsiatykrát rozbehne festival lokálnych televízií Zlatý žobrák, na ktorom sa predstavia rôzne exotické produkcie, ale i tradiční tvorcovia z Európy a USA. Festivalové dianie vyvrcholí v sobotu galavečerom s programom, zaujímavými hosťami a odovzdaním cien najlepším programom.

Ilustračný obrázok k článku Zlatý žobrák prinesie do Košíc poriadnu exotiku: O ceny zabojuje produkcia z Kuby, Taiwanu, i Pakistanu
Zdroj: TASR

Jubilejný 20. ročník medzinárodného festivalu lokálnych televízií Zlatý žobrák IFOLT 2014 sa začína v stredu v Kultuparku v Košiciach. Koná sa pod záštitou európskeho komisára Maroša Šefčoviča, predsedu Košického samosprávneho kraja Zdenka Trebuľu a primátora mesta Košice Richarda Rašiho.

Exotické i tradičné produkcie

„Košice sa opäť stanú významným miestom na cestovnej mape televíznych vysielateľov a nezávislých producentov z Európy, Ázie a USA. Ako sa ukázalo, počtom pôjde o programovo najsilnejšie zastúpenie za celú históriu podujatia,“ informovala riaditeľka festivalu Eva Děkanovská. Dodala, že sedemčlenná porota vyberala najlepšie z 240 príspevkov odrážajúcich život obyčajných, ale aj nevšedných ľudí a lokálne témy, ktoré hýbu svetom, či posúvajú dopredu audiovizuálne trendy.

„Po prvý raz sa objavuje produkcia z Kuby, Taiwanu, Pakistanu alebo Južnej Afriky a mnohých ďalších exotických krajín. Programy súťažia v troch sekciách – lokálny tvorca, produkčná spoločnosť a mladý tvorca. Práve posledná kategória bola zastúpená najsilnejšie aj v rámci domácej slovenskej produkcie,“ doplnila šéfka festivalu.

Sedemčlennej medzinárodnej porote predsedá Ed Baumeister z USA, ktorý patrí k festivalovým stáliciam. Od začiatku absolvoval takmer všetky ročníky. Bol spíkrom, porotcom a zachytával osobnosti prostredníctvom svojho neodmysliteľného fotoaparátu.

Čo nás na festivale čaká?

Okrem projekcií súťažných programov má festival aj pracovnú časť, zastúpenú panelovými diskusiami pod vedením významných osobností audiovizuálneho prostredia. Olivier Attebi z Francúzska bude prezentovať projekt ETIC zameraný na medzinárodnú programovú výmenu a bude sa hovoriť aj o aktuálnom probléme, akým je silnejúci extrémizmus v Európe.

Zaujímavé budú aj sprievodné podujatia pre verejnosť ako Košický filmový festival, ktorý sa bude od stredy do soboty (18.–21.6.) odohrávať v Ster Century Cinemas. V košickom Východoslovenskom múzeu otvoria vo štvrtok výstavu belehradského múzea s názvom VINCA – fragmenty pre rekonštrukciu minulosti a inštaláciu srbských plagátov Dis-Hope Milijana Nedeljkovica. Festivalové dianie vyvrcholí v sobotu galavečerom s medzinárodným programom, zaujímavými hosťami a odovzdaním cien najlepším programom.

Foto: ilustrečné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM