Zuzana Vajayová Rôzne

Zmeny v štatúte mesta vyvolali nesúhlas pravicových poslancov MsZ

Poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) v Košiciach schválili zmeny a doplnenia štatútu mesta Košice, ktoré najmä medzi poslancami za klub SDKÚ-DS, KDH,SMK, OKS vyvolali obavy o budúcnosť Archívu mesta Košice (AMK) a Útvar hlavného architekta (ÚHA).

Nezávislý poslanec Alfonz Halenár označil novelu štatútu mesta za trúfalosť, ktorá môže naštartovať ďalšie zmeny a degradovať ďalšie zložky na referáty Magistrátu mesta Košice. Na predchádzajúcom zasadnutí zastupiteľstva totiž bola schválená zmena organizačného poriadku, podľa ktorej sa z AMK a ÚHA stali práve referátmi podriadenými MMK.

Ďalší poslanci apelovali na to, že zmena štatútu by mala byť konsenzom celého politického spektra, preto navrhli hlasovať o jednotlivých zmenách osobitne, čo zastupiteľstvo odmietlo. Poslanec Ján Dečo (KDH) prehlásil, že v tejto podobe nemôže jeho klub novelu štatútu podporiť.

MsZ napokon novelu štatútu schválilo. Podľa nej už primátor nemusí informovať MsZ o vymenovaní hlavného architekta mesta a riaditeľa archívu mesta. Dôvodom návrhu na vypustenie tohto ustanovenia je, že v platnej organizačnej štruktúre tieto útvary, ktoré mali doteraz relatívne samostatné postavenie, sú teraz začlenené do organizačnej štruktúry magistrátu ako referáty. Ich vedúci majú teda rovnaké pracovnoprávne postavenie ako vedúci ostatných referátov. Preto nie je dôvod, aby primátor podával osobitnú informáciu o zmenách v týchto funkciách. V podobnom znení sú aj ďalšie zmeny štatútu, ktoré sa týkajú týchto dvoch organizačných zložiek.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM