Richard Rovinsky Rôzne

Zmizlo 24 hviezd

Na náhrobných kameňoch zmizli pôvodné hviezdy a mesto ich v týchto dňoch nahrádza.

V obedňajších hodinách sa dnes na Námestí Osloboditeľov opravovalo a nahrádzali odcudzené pôvodne hliníkové hviezdy. Podľa slov tamojšieho pracovníka 24 hviezd zmizlo v ostatných dvoch rokoch. „Pred zhruba dvoma rokmi sme nahrádzali 4 hviezdy.“ povedal nám jeden z pracovníkov firmy, ktorú si mesto objednalo na opravu. Pri bližšej obhliadke bolo vidieť, že tie už museli byť v minulosti vymenené. Predpokladáme, že ozdoby na celom pomníku boli v povojnových rokoch vyrobené z bronzu. Neskôr boli hviezdy asi menené za tie z hliníka.

Pri našej návšteve miesta sme zbadali aj hliadku mestskej polície, ktorá zisťovala čo sa tu vlastne deje. Mesto pravdepodobne nedalo na vedomie všetkým zložkám pretože to nebola prvá čo sa tu dnes objavila a kontrolovala ruch okolo pamiatky.

Takže pred blížiacimi sa výročím oslobodenia Košíc bude pamätník znovuzrodený. Pamätný deň 19. Január 1945 zanechal ľudí s rôznymi spomienkami, od tých dobrých až po tie hororové. Nikto vtedy netušil čo sa bude diať a čím bude mesto Košice postihnuté.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM