Alexandra Kolínská Kultúra

Známi hudobníci to v rómskej osade nakoniec neodpália: Festival zrušený, TU sú dôvody!

Do Moldavy sa na budúci týždeň chystali hudobníci z celého Slovenska, dokonca aj zo zahraničia. Priamo v rómskej osade Budulovská sa mal uskutočniť festival tolerancie. Pravdepodobne sa tak nestane. Prečítajte si prečo.

Ilustračný obrázok k článku Známi hudobníci to v rómskej osade nakoniec neodpália: Festival zrušený, TU sú dôvody!
Zdroj: TASR

Pred nedávnom sme vás informovali o príprave koncertu Moldava – Spolu 2014 v článku Známi hudobníci to odpália na neobvyklom mieste. Osobnosti hudobného sveta to nakoniec neodpália, prečítajte si dôvody.

Festival získal záštitu prezidenta SR Andreja Kisku, v avizovanom programe sú skupiny ako Slobodná Európa, Korben Dallas, Para, Sendreiovci, ale aj miestni hudobníci. Myšlienkou festivalu je lámať bariéry a predsudky medzi Nerómami a Rómami, a pritiahnuť do osady, kde došlo vlani v júni ku kontroverznej policajnej razii, obyvateľov mesta. Organizátormi sú neziskové organizácie ETP Slovensko, EQUITY a Mestské zásahy, spolu s agentúrou Pohoda Festival.

Primátor mesta István Zachariaš odmietol podujatie v osade na odporúčanie polície. „Požiadal som organizátorov, aby mi doložili stanovisko štátnej polície, pretože potrebujem zabezpečiť poriadok a vlastnými silami to nie som schopný. Oni to neurobili. Vyžiadal som si preto stanovisko štátnej polície, kde bolo povedané, že v tom priestore v osade je to jednoducho nebezpečné,“ povedal. K argumentom proti patrí nevyhovujúca príjazdová cesta pre sanitky či hasičské autá, ale aj problém so psami v osade, či blízka nezregulovaná ri­eka.

Martin Vavrinčík z ETP Slovensko uviedol, že list primátora so zamietavým rozhodnutím dostali v stredu 20. augusta. Bezpečná organizácia podujatia v osade, ktorá má svoje špecifiká, by podľa neho bola možná s pomocou polície a mesta. Odmietavé stanovisko organizátorov krátko pred termínom prekvapilo a zaskočilo.

Organizátori sa teraz chcú s mestom dohodnúť na mieste konania, ktoré by bolo z jeho hľadiska bezpečné. „Myslíme si, že to podujatie je dôležité a zmysluplné. Máme pozitívne reakcie od obyvateľov mesta a osady, teda, že sa na to podujatie tešia. Samozrejme, že sme do toho vložili veľa energie a máme aj zmluvné záväzky, takže veľmi neradi by sme ho rušili. To považujeme za absolútne krajný scenár,“ povedal Vavrinčík.

Mesto podľa primátora nemá vhodný priestor na konanie takéhoto podujatia. Otvoreným ostáva organizácia na súkromnom pozemku. Podľa informácie od Vavrinčíka by mali o záležitosti ešte mimoriadne rokovať mestskí poslanci.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM