Lenka Fedorová Rôzne Rôzne

Známy prameň Gajdovka v Košiciach je zadarmo: Čo ale hovoria hygienici?

Kto z Košičanov by nepoznal miestny prameň, ktorý poznáme ako Gajdovka, či Vajcovka. Má skutočne dlhú históriu a názory naň sa stále menia.

Ilustračný obrázok k článku Známy prameň Gajdovka v Košiciach je zadarmo: Čo ale hovoria hygienici?
Zdroj: TASR

Minerálny prameň na Aničke sa teší u Košičanov veľkej obľube. Miestni ho nazývajú „Gajdovka“ alebo „Vajcovka“ a v týchto horúcich dňov predstavuje príjemný spôsob osvieženia i ochladenia, ako aj trávenia príjemných chvíľ v rukách prírody.

Prameň v minulosti nespĺňal hygienické parametre

V oblasti Košíc bol známy výskyt minerálnych prameňov už v 14. storočí, avšak prameň pri obci Ťahanovce bol objavený až v druhej polovici 19. storočia. Z histórie sú známe aj kúpele, ktoré tu boli zriadené po prvej svetovej vojne. Práve z obdobia rekonštrukcie kúpeľov dostal prameň názov po generálovi Rudolfovi Gajdovi, ktorý v tom období velil miestnej divízii.

Minerálna voda, ktorá z prameňa vyvierala bola už vtedy známa ako „vajcovka“. Zdroj vody bol však postupom času vplyvom hygieny zlikvidovaný. Neskôr došlo k vrtu studne hlbokej 13 metrov, avšak aj tento zdroj vody bol z hygienických dôvodov zrušený. Až posledný 30-metrový vrt z roku 1995 bol zdrojom pitnej vody a svojmu účelu slúži dodnes.

„Niekedy sa k prameňu chodíme s rodinou prejsť. Chodievame tam už dlho, voda je vraj zdravá, ale má takú výraznú chuť aj vôňu“ prezradila nám dôchodkyňa pani Mária.

Voda je hygienicky nezávadná

Kvalitu Minerálneho prameňa na Aničke obhospodaruje Správa mestskej zelene a vyhodnocuje Zdravotný ústav v Košiciach, prostredníctvom normy. Ten vykonáva pravidelné mesačné odbery a vypracúva hodnotenia vzoriek. Ústav vykonáva odbory aj po dlhšom odstavení prameňa alebo akomkoľvek zásahu do prameňa.

Vodu sa odporúča užívať do 12-tich hodín od načerpania. Vo vode si však niekedy môžete všimnúť zákal, ktorý môže byť spôsobený prítomnosťou železa, a tak sa nemusíte báť jej znečistenia.

Napriek tomu, že kvalita prameňov nespadá pod Regionálny úrad verejného zdravotníctva, úrad apeluje na to, že z voľne dostupných prameňov, ktoré nie sú spoľahlivo chránené nie je bezpečné užívať vodu. Na ich kvalitu môže okrem znečistenia ľuďmi pôsobiť aj znečistenie zvieratami či prírodnými živlami. To platí aj pre minerálny prameň, ktorý sa nachádza neďaleko od prameňa Anička, v poli.

Zdroj: Dnes24/tahanov­ce.eu/ruvz.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM